MENIU

Insulte prezidenţiale

Deputaţii partidului conservator "Dreptate şi Justiţie", aflat la putere în Polonia, au depus ieri la Parchet o plîngere împotriva fostului preşedinte Lech Walesa. Motivul - Walesa a afirmat că actualul şef al statului, Lech Kaczynski este un imbecil.

În comentariile despre raportul asupra activităţii serviciilor de informaţii în deceniul trecut, Walesa a spus "Îl avem ca preşedinte pe acest imbecil". Raportul, publicat cu o zi în urmă de administraţia prezidenţială, afirmă între altele că foştii şefi de stat postcomunişti Lech Walesa şi Alexander Kwasniewski se fac răspunzători pentru tolerarea acţiunilor ilegale desfăşurate de serviciile secrete în anii '90.

Liderul istoric al sindicatului Solidaritatea nu s-a dezminţit nici atunci cînd a fost întrebat despre posibilele consecinţe ale publicării raportului. El şi-a exprimat speranţa ca medicii să se ocupe de gemenii Kaczynski, deoarece "sunt bolnavi de prostie". Incidentul marchează un nou episod în conflictul deschis dintre Walesa şi gemenii Kaczynski, altminteri foşti colaboratori apropiaţi ai acestuia la începutul deceniului trecut.

Fraţii Kaczynski s-au arătat în repetate rînduri convinşi că Polonia a fost în anii '90 victima unei alianţe de facto între foştii comunişti şi liberalii proveniţi din rîndurile sindicatului Solidaritatea.
Mai multe articole despre:
Lech Walesa