MENIU

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Peste 70 de laureați ai Premiului Nobel i-au înmânat un apel lui Francois Hollande

Peste 70 de oameni de știință laureați ai Premiului Nobel i-au înmânat luni președintelui francez Francois Hollande un apel adresat "tuturor țărilor planetei, pentru ca acestea să ia măsuri decisive" împotriva încălzirii climei, în contextul în care negocierile din cadrul Conferinței internaționale asupra climei (COP21) au intrat în faza finală, relatează AFP.

Recompensați în diferite domenii — fizică, chimie sau medicină, semnatarii apelului s-au asociat într-o declarație redactată de circa 40 dintre ei în luna iulie, la Mainau (sudul Germaniei). Declarația lansa o avertizare, afirmând că schimbările climatice înseamnă pentru omenire o "amenințare de o amploare comparabilă" cu cea a armei atomice. "Lipsa acțiunii va supune generațiile viitoare unui risc inadmisibil", scriau atunci semnatarii, potrivit Agerpres.

"Am insistat la președintele Republicii asupra urgenței luării unor măsuri astăzi, arătând că nu trebuie să fim inactivi sau să amânăm pe mâine deciziile importante", a declarat pe peronul din fața Palatului Elysee Serge Haroche, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2012.

Potrivit Palatului Elysee, Francois Hollande a subliniat în cadrul întrevederii "nevoia de știință" pentru ca acordul asupra climei, preconizat în cursul acestei săptămâni la Le Burget, la sfârșitul COP21, "să poată exista" și necesitatea ca statele "să investească masiv în științe", îndeosebi în cercetarea fundamentală, încheie AFP.