MENIU

Înaltul Comitet de Negocieri: Opoziția siriană va accepta "sub condiții" încetarea focului

Înaltul Comitet de Negocieri (HNC), format din grupuri cheie ale opoziției siriene, va accepta "sub condiții" încetarea focului în Siria anunțată de Moscova și Washington pentru sâmbătă, informează AFP și Reuters, citând un comunicat al HNC.

HNC "acceptă să răspundă pozitiv la eforturile internaționale vizând instaurarea unei încetări a focului" în Siria, dar precizează că "angajamentul său este condiționat de ridicarea asediilor orașelor siriene, eliberarea prizonierilor, oprirea bombardării civililor și livrarea de ajutoare umanitare".

Potrivit acestui comunicat al HNC, reunit luni la Riad, încetarea focului "trebuie anunțată simultan de toate părțile".

Riad Hijab, șeful HNC citat în acest comunicat, își exprimă îndoiala că regimul și aliații săi "se angajează să oprească actele lor ostile".  Potrivit unui comunicat comun al Statelor Unite și Rusiei, care coprezidează Grupul Internațional de Sprijin pentru Siria (ISSG), acordul de încetare a focului va intra în vigoare în Siria (sâmbătă) pe 27 februarie la 0.00 ora Damascului (22.00 GMT), amintește France Presse.

Printre altele, un oficial al opoziției siriene a declarat luni că armistițiul coordonat de Statele Unite și Rusia ar fi pentru o perioadă inițială de două săptămâni și ar putea fi extins, relatează Agerpres.
   
Dar Khaled Khoja a declarat de asemenea că excluderea Frontului Al Nusra legat de Al Qaida din acest acord este problematică deoarece ar putea fi folosită ca un pretext pentru atacuri asupra grupurilor rebelilor și civililor în zonele deținute de opoziție, notează Reuters.
   
"Armistițiul propus este de două săptămâni dar ar putea fi extins la infinit dacă părțile se angajează să-l respecte", a spus Khoja, care este președinte al Coaliției Naționale Siriene și membru al HNC, susținut de Arabia Saudită. El s-a exprimat într-un interviu la Al Arabiya Hadath TV.