MENIU

În prag de conflict? Surse: SUA sunt gata să lanseze un asalt militar asupra Iranului în august

Tensiunile SUA-Iran s-ar putea transforma în foarte scurt timp într-un conflict militar, anunță surse din guvernul de la Canberra, citate de presa australiană.

Surse înalte din guvernul australian spun că SUA sunt pregătite să lanseze un bombardament asupra facilităților nucleare iraniene chiar luna următoare, anunță ABC.net.au.

Guvernul de la Canberra, alături de serviciile secrete britanice, vor ajuta SUA cu identificarea țintelor, mai scrie site-ul australian.

Dezvăluirile sunt temperate de premierul Malcolm Turnbull, care a declarat public vineri că nu are motive să creadă că SUA se pregătesc de o confruntare militară.

Orice lovitură militară americană asupra țintelor iraniene ar putea arunca în aer regiunea și-așa volatilă a Orientului Mijlociu. Israelul, în primul rând, ar avea toate motivele să se aștepte la lovituri militare din partea Teheranului.

Relațiile SUA-Iran s-au deteriorat semnificativ după ce Donald Trump a anunțat retragerea Washingtonului din acordul nuclear cu Teheranul.

În ultimele zile, liderul de la Casa Albă și oficialii de la Teheran au intrat într-o confruntare verbală.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat luni Iranul că riscă să sufere "consecinţe" grave.

"Să nu mai ameninţaţi niciodată Statele Unite, altfel veţi suporta consecinţe pe care puţini în istorie le-au mai suportat", semnalase Donald Trump prin Twitter, după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani transmisese că orice conflict cu SUA va fi unul major.

Generalul Qasem Soleimani, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, i-a recomandat preşedintelui SUA, Donald Trump, să îl ameninţe pe el, nu pe omologul iranian, Hassan Rouhani.

"Limbajul lui Trump se înscrie în etica cluburilor de noapte şi a sălilor de jocuri de noroc", a continuat Soleimani, avertizând că regiunea Mării Roşii nu va fi în siguranţă atât timp cât trupele americane sunt în această zonă. "Trump ar trebui să ştie că suntem un popor de martiri şi că îl aşteptăm", a spus Soleimani. 

 

Mai multe articole despre:
Iran SUA Donald Trump