MENIU

Suedia întrerupe cooperarea militară cu Arabia Saudită, în numele drepturilor omului

<p>Suedia &icirc;ntrerupe cooperarea militară cu Arabia Saudită, &icirc;n numele drepturilor omului</p>

Guvernul suedez de stânga a pus capăt, marți seara, în numele drepturilor omului, cooperării militare cu Arabia Saudita, spre nemulțumirea regatului, care a reacționat rechemându-și ambasadorul la Stockholm, scrie AFP, citată de HotNews.ro.

Astfel, în numele principiilor, Suedia a anunțat, marți, că nu va reînnoi acordul de cooperare, semnat în 2005, și care a permis, la acea vreme, suedezilor de la Saab să vândă radare Ryadului, partener strategic al Occidentului pentru stabilizarea Orientului Mijlociu.

AFP notează, însă, că este dificil ca Suedia să fie urmată de alți parteneri occidentali ai Arabiei Saudite, considerată un regim fiabil, într-o regiune foarte tulburată.

Ryad și-a rechemat imediat ambasadorul, în timp ce un purtator de cuvânt al Ministerului saudit de Externe a acuzat-o pe ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, de "ingerință flagrantă în afacerile interne ale regatului". Aceasta denunțase metode demne de Evul Mediul ale justiției saudite, în cazul bloggerului Raef Badaoui, biciuit pentru insulta adusă islamului.

Mai multe pe HotNews.ro.