MENIU

"Impozitul pe sâni", cea mai ciudată măsură fiscală impusă vreodată

Impozitul pe sâni a fost perceput de către regele statului Travancore din India începând cu anii 1800. Conform acestui sistem fiscal, femeilor hinduse din clasele sociale inferioare li s-a permis să-și acopere sânii în mod condiționat.

Imperiul Britanic i-a forțat adesea pe regii indieni să plătească biruri uriașe. Regii s-au văzut nevoiți să crească colectarea impozitelor de la oamenii de rând prin introducerea unor noi taxe.

Ofițerii regelui mergeau din ușă în ușă și colectau acest impozit de la femeile trecute de pubertate. Cu toate acestea, valoarea impozitului depindea de mărimea sânilor, și, prin urmare, ofițerul fiscal examina pieptul atingându-l cu mâinile goale.

Pentru femeile care au trăit în această perioadă, frumusețea și grația corpului au devenit o amenințare serioasă pentru demnitatea lor. Multe familii din clasele inferioare s-au convertit la creștinism pentru a evita acest impozit, deoarece femeilor creștine nu li s-a interzis să-și acopere pieptul.

Creștinismul era relativ nou în regiune și încă încerca să se răspândească printre mase. Odată cu trecerea anilor, tot mai multe familii s-au convertit la creștinism în încercarea de a evita umilința, ceea ce a dus la un aflux masiv de oameni din clasele inferioare către creștinism.

Mulți alții nu au vrut să-și abandoneze cultura și tradițiile vechi de secole și să treacă la o nouă religie, așa că au început să se răzvrătească. Au izbucnit numeroase revolte împotriva colectării acestei taxe, ducând la ciocniri violente în tot statul Travancore.

În mijlocul tuturor acestor proteste violente, o femeie pe nume Nangeli a schimbat cursul răscoalelor și a provocat șoc nu numai în regatul Travancore, ci în toată India de Sud.

Conform History of Yesterday, în 1803, Nangeli a decis să încalce regulile statului. Ea a început să poarte îmbrăcăminte pe partea superioară a corpului în public, ceea ce a provocat un protest uriaș din partea membrilor claselor superioare, scrie atlas-geografic.com.

Când s-a răspândit zvonul despre nesupunerea ei, un ofițer fiscal împreună cu mai mulți soldați au venit la casa ei și i-au aplicat o amendă usturătoare.

Ofițerul a dispus plata imediată a amenzii, în caz contrar Nangeli avea să se confrunte cu consecințe grave.

În loc să dea banii, ea a intrat în casă, și-a tăiat sânii cu o seceră și i-a oferit ofițerului. Nangeli s-a prăbușit într-o baltă de sânge și nu s-a mai ridicat niciodată. A doua zi, neputând să-și stăpânească durerea, soțul ei s-a sinucis aruncându-se în focul funerar.

Incidentul a dus la proteste masive, iar regele, temându-se pentru viața sa, a fost obligat să ofere tuturor femeilor libertatea de a purta îmbrăcăminte pe întreg corpul. Locul în care Nangeli și-a tăiat sânii se numește acum Mulachiparambu, ceea ce înseamnă „tărâmul unei femei cu sâni”.

Acest impozit ciudat a rămas în vigoare în unele părți din India până în 1924.