MENIU

Hollande și Merkel, nou mesaj către Putin: "SI este inamicul cu care trebuie să luptăm în Siria!"

Președintele francez, Francois Hollande, a declarat, vineri, că a insistat pe lângă omologul său rus, Vladimir Putin, ca raidurile rusești să nu lovească decât gruparea Statul Islamic (SI), informează AFP.

"Loviturile trebuie să vizeze numai Daech și doar Daech" (acronim în arabă pentru Statul Islamic), a afirmat Hollande.

"Amândoi am insistat asupra faptului că SI este inamicul cu care trebuie să luptăm", a adăugat el în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel, care a negat orice divergență de opinie cu Hollande asupra atitudinii față de președintele sirian Bashar al-Assad.

Putin: Nu mai putem tolera modul în care e condusă lumea. E profund greșit să nu cooperăm cu Siria

 

În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat, marţi, de la tribuna ONU, pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad.

Cu toate acestea, administrația Bashar al-Assad a transmis, vineri, un prim semnal pozitiv: a acceptat o propunere a Naţiunilor Unite de a coopera, pentru organizarea unei conferinţe pe tema instaurării păcii în Siria, informează site-ul cotidianului "Le Figaro".

"Siria acceptă să participe la discuţii preliminare propuse de ONU pentru pregătirea unei conferinţe de pace", a declarat Walid Mouallem, ministrul sirian de Externe, potrivit Mediafax.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a propus iniţierea "consultărilor preliminare" în scopul pregătirii unei conferinţe de pace.

 
 

SUA: Cerem Federaţiei Ruse să înceteze imediat atacurile împotriva opoziţiei siriene și a civililor

 
În aceeași zi, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care efectuează raiduri în Siria a solicitat Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, pe fondul acuzaţiilor conform cărora aviaţia militară rusă ar ataca insurgenţi.

"Cerem Federaţiei Ruse să înceteze imediat atacurile împotriva opoziţiei siriene şi a civililor şi să îşi concentreze eforturile pe bombardarea reţelei teroriste Stat Islamic", a comunicat coaliţia internaţională, din care fac parte Statele Unite, principalele puteri europene, ţări arabe şi Turcia,. Exprimăm o preocupare profundă privind consolidarea forţelor militare ruse în Siria şi mai ales referitor la raidurile aeriene ruse efectuate în oraşele Hama, Homs şi Idlib, care s-au soldat cu victime civile şi nu au vizat poziţiile teroriştilor grupului Stat Islamic", precizează coaliţia, potrivit Mediafax.

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat, miercuri, raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează, de un an, raiduri aeriene împotriva poziţiilor teroriste din Irak şi Siria.