MENIU

Hollande, despre recucerirea Ramadi: "Este cea mai importantă victorie în lupta împotriva SI!"

Președintele francez, François Hollande, a afirmat, luni, că recucerirea de către forțele irakiene a orașului Ramadi, situat la vest de Bagdad, reprezintă 'cea mai importantă victorie' de până acum în lupta împotriva jihadiștilor grupării Statul Islamic, potrivit AFP.

"Această eliberare constituie cea mai importantă victorie de la începerea luptei împotriva organizației teroriste Daesh (acronimul arab al SI). Este o etapă majoră a restabilirii autorității statului în Irak", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat, precizând că Francois Hollande l-a felicitat pe prim-ministrul irakian, Haidar al-Abadi.

Într-o convorbire telefonică între cei doi, Hollande l-a asigurat pe Haidar al-Abadi de "deplina susținere a Franței în lupta împotriva jihadiștilor', inclusiv în cadrul coaliției internaționale împotriva grupării SI.

Franța s-a implicat în septembrie 2014 în cadrul acestei coaliții în Irak și un an mai târziu în Siria. Parisul și-a intensificat atacurile asupra pozițiilor SI după atentatele de la 13 noiembrie de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți.


Armata irakiană, prima victorie majoră împotriva ISIS, la Ramadi. Sărbătoare la Bagdad




Armata irakiană a anunţat, duminică, că a preluat controlul asupra sediului Guvernului provincial de la Ramadi, ultimul bastion al organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), situat la aproximativ 130 de kilometri vest de Bagdad, relatează Le Monde în pagina electronică, conform Mediafax.

Toţi combatanţii SI au părăsit complexul guvernamental, încercuit, şi "nu mai opun nicio rezistenţă", a declarat Sabah al-Numan, un purtător de cuvânt al forţelor irakiene antiteroriste de elită.

Însă zona este necesar să fie curăţată de mine şi capcane explozive, instalate de SI, înainte ca trupele irakiene să poată intra, a precizat el.

"Forţele noastre vor pătrunde în complex în următoarele ore", a anunţat purtătorul de cuvânt.

Preluarea controlului asupra acestui complex este extrem de importantă în vederea recuceririi întregului oraş, în care s-ar fi baricadat aproximativ 400 de jihadişti.