MENIU

Haos și cozi uriașe pentru carburanți în Ungaria, după ce s-a plafonat prețul pentru petrolul rusesc

Sursă foto: holtankoljak.hu

Presa ungară relatează că s-au format cozi ce se întind pe sute de metri la benzinăriile din țară, de teama unei penurii grave de combustibil în perioada următoare, după intrarea în vigoare a limitărilor de preț pentru petrolul rusesc. La unele benzinării nu se mai găsesc carburanți la prețul fix stabilit de guvernul ungar, dar șoferii cumpără și carburanți fără subvenție, de teamă cu nu vor mai găsi deloc.

Mol, cea mai mare companie petrolieră din țara vecină, a transmis că situația aprovizionării cu carburanți este “critică”, pe măsură ce cererea a crescut iar populația a intrat panică.

 

Grupul precizează că singura soluție rămâne crearea condițiilor necesare pentru creșterea importurilor și arată că exact prețul fix impus de guvernul ungar în luna noiembrie a anului trecut (aproximativ echivalentul a 6,50 de lei pe litru) este cauza penuriei, în contextul geopolitic actual, potrivit biziday.ro. 

 

Agențiile de presă din Ungaria mai transmit că importurile, care asigurau până în prezent aproximativ o treime din cantitatea de benzină și motorină vândută la nivel național, au scăzut considerabil, la un nivel aproape neglijabil.

În același timp, plafonul impus de UE pentru țițeiul rusesc, la un preț de 60 de dolari pe baril, intrat luni în vigoare, amenință să deterioreze și mai mult situația deja delicată a aprovizionării cu combustibil a Ungariei.

 

Cea mai mare rafinărie a Ungariei, Száhahalombatta, capabilă să rafineze până la 165 de mii de barili de țiței pe zi, funcționează la capacitate redusă și nu poate acoperi cererea.

Mai multe articole despre: