MENIU

Haos în Franța. Noi proteste violente: Sute de mii de manifestanți pe străzile Parisului și în alte orașe, ciocniri cu polițiștii - VIDEO

Haos în Franța. Noi proteste violente Foto: Profi Media

Noi proteste violente au loc marți în Franța din cauza reformei pensiilor a președintelui Macron. Aproape 800 de mii de manifestanți au paralizat circulația rutieră și feroviară în toată țara. La Paris și în mai multe orașe au loc ciocniri violente cu forțele de ordine.  

Este grevă generală în Franța. Marți au continuat proteste uriașe în mai multe orașe din Franța, printre care Paris, Marseille, Lyon, Nice, Strasbourg, Bordeaux, din cauza reformei pensiilor care prevede eliminarea pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare, potrivit presei franceze.

Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii în unele orașe. Sunt marșuri în toată țara, marți, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor.

Este a zecea zi de greve, după asumarea răspunderii reformei pensiilor, fără un vot în parlament, contestată de sindicaliști. Transportul în comun nu funcționează. 

La Paris, cel puțin 55 de persoane au fost reținute de poliție, în timp ce alte 10.000 au fost verificate de forțele de ordine, potrivit presei franceze. Au avut loc ciocniri violente. Forțele de ordine folosesc grenade pentru a împrăștia manifestanții. 

În unele orașe, mitingurile s-au transformat în confruntări cu forțele de ordine, în altele, protestatarii au blocat circulația rutieră și feroviară, ocupând șinele de tren și autostrăzile.

În orașele Rennes și Guingamp au fost incendiate baricadele, iar muncitorii au blocat șinele de cale ferată ale gării din Lyon, iar în piețele din Marsilia au mitinguri.

Mișcarea de protest a închis și muzeele și a afectat activitatea rafinăriilor și centralelor nucleare, a căror capacitate de producție a scăzut.

Marți dimineață, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare a proiectului de lege a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani și desființează mai multe categorii de clase de pensionari speciali. Executivul francez a transmis că nu va da înapoi în decizia privind reforma pensiilor. Anunțul a fost făcut de șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, la începutul mitingului din Paris. 

Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege.

Circulaţia feroviară, transportul public şi zborurile sunt perturbate marți din cauza grevei generale. Sindicatele aeroporturilor din Paris (Charles-de-Gaulle și Orly) au anunțat că se vor alătura apelului la greve, ca și controlorii aerieni și personalul Air France (FNIC-CGT și CGT Air France), ceea ce ar putea duce la perturbări ale traficului aerian. Pasagerii Air France vor fi anunțați prin SMS despre eventuale anulări sau întârzieri ale zborurilor. 

Sursă Foto: Profi Media