MENIU

HAOS în Austria din cauza corupției la cel mai înalt nivel - Cea mai strictă legislație, pregătită împotriva politicienilor „pătați”

HAOS în Austria din cauza corupției la cel mai înalt nivel - Cea mai strictă legislație, pregătită împotriva politicienilor „pătați”

Corupție la cel mai înalt nivel în Austria. Totul a luat o amploare atât de mare încât Ministrul Justiției vrea să implementeze cea mai strictă lege anticorupție din lume. Decizia vine în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, şi care a dus la căderea guvernului, în anul 2019.

Austria a anunțat că vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi care a dus la căderea guvernului, în 2019. 

Scandalul „IbizaGate”, care a dus în urmă cu patru ani la ruperea coaliţiei dintre FPOe şi Partidul Popular austriac (OeVP), condus acum de actualul cancelar - Karl Nehammer, şi la demisia fostului cancelar Sebastian Kurz. Scandalul a afectat de atunci grav încrederea în mediul politic austriac.

În prezent, 90% din populaţie consideră că Austria are o problemă cu corupţia.

Proiectul acestei legi, aflat deocamdată la începutul unui proces de examinare ce va dura opt săptămâni, este cel mai strict din lume, a susţinut ministrul pentru constituţie, Karoline Edtstadler, relatează DPA, potrivit agerpres.ro.

Decizia de a implementa cea mai strictă lege anticorupție la Viena vine în urma unor repetate scandaluri de corupție la nivel înalt înregistrate acolo, potrivit Realitatea PLUS.

Odată cu implementarea acestei legi, oficialii aflaţi în funcţii publice vor fi trași la răspundere dacă au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de „corupţie în avans”, a spus ministrul justiţiei, Alma Zadic.

Ministrul austriac al justiției a declarat însă că, dacă, în viitor, cineva va dori să cumpere un loc în Parlament, va fi pedepsit prin lege. Iar dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidaţi, oferind bani sau primind pe bani o poziţie favorabilă pe listă, va fi sancționat, în ambele cazuri.

Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci şi principalilor oficiali din ministere.

"Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament", a mai spus ministrul austriac al justiţiei. 

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de şase luni de închisoare pentru corupţie să rămână şi fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancţiuni pentru corupţie în cazul în care mita este de cel puţin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită şi pentru alte fapte de corupţie ajunge la 15 ani de închisoare.

Noua legislație strictă împotriva corupției vine după scandalul fostului vicecancelar austriac, ce a dus la căderea fostei coaliții și guvern. În urmă cu cinci ani, într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al Partidului Libertăţii a fost surprins în timp ce îi promitea unei femei ce pretinde că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative care urmau să se desfăşoare trei luni mai târziu. El i-a sugerat că, în schimbul acestui sprijin, i-ar putea obţine contracte publice. Discuţia s-a concentrat în special asupra preluării unui procent important din acţiunile puternicului tabloid austriac Kronen Zeitung, cel mai mare din ţară, pentru a-l transforma într-un organ de presă pro-FPOe. Strache era însoţit de unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Johann Gudenus, actual lider al grupului parlamentar al FPOe. Întâlnirea a durat şase ore. Potrivit mass-media, întâlnirea ar fi fost pusă în scenă pentru a-i întinde o capcană liderului FPOe. 

Ulterior, Strache a admis în faţa jurnaliştilor că întâlnirea a avut loc, dar a negat că a comis cel mai mic act condamnabil. Atunci, Strache era încă în opoziţie, la momentul filmării, şi nu putea îndeplini ce i se cerea, prin urmare respectivele declaraţii nu au constituit o faptă penală. Apariția imaginilor l-a costat cariera politică și a dus la căderea guvernului de coaliție condus de cancelarul Kurz, în care era vicecancelar.

 

 

ÎN AUSTRIA DIN CAUZA CORUPȚIEI, CE LEGE SE APLICĂ

 

Î

 

Mai multe articole despre: