MENIU

Stare de RĂZBOI în Israel: Cel puțin 200 de morți în Israel și peste 198 în Gaza. Biden anunţă că SUA sunt pregătite să ofere sprijin Israelului - LIVE TEXT

Israel a decretat stare de război drept răspuns la valul de rachete trase din Gaza. Premierul Beniamin Netanyahu a făcut anunțul oficial despre ripostă. Mișcarea palestiniană Hamas a revendicat atacul asupra Israelului de sâmbătă dimineață. Brațul armat al Hamas a anunțat că operațiunea este în desfășurare. Cel puţin 200 de israelieni au fost ucişi de când militanţii Hamas au lansat atacul-surpriză asupra ţării, sâmbătă dimineaţa devreme, potrivit serviciului israelian de salvare de urgenţă Zaka.

 

Aripa armată a mişcării palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat "Operaţiunea Al-Aqsa Flood" împotriva Israelului, de unde sunt lansate câteva sute de rachete, informează AFP.
Atacurile au provocat moartea a cel puţin o persoană şi au rănit alte 15, informează agenţiile de presă internaţionale, relatează agerpres.ro.

Un "număr nedeterminat de terorişti" s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţa armata israeliană, informează AFP.

 

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunţat începutul operaţiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.

"Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie" (ale Israelului) şi "peste 5.000 de rachete" au fost trase în această dimineaţă, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas, mişcare islamistă la putere în Gaza.

RĂSPUNSUL ISRAELULUI PENTRU HAMAS

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că „Hamas a făcut o greșeală gravă în această dimineață când a lansat un război împotriva statului Israel. Trupele luptă împotriva inamicului în fiecare locație. Fac un apel tuturor cetățenilor Israelului să urmeze instrucțiunile de securitate. Statul Israel va câștiga acest război”.

 

Armata israeliană a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Gaza să rămână în locuinţele lor.

Rachetele, trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, au început înainte de orele 06:30 (03:30 GMT) şi continuau aproape 45 de minute mai târziu.

Israel, ȚINTA unui val uriaș de rachete trase din Fâșia Gaza: Primele victime după explozii - Teroriștii palestinieni, ATAC în zi de sărbătoare



În Israel, sirenele au răsunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, dar şi mai în adâncul teritoriului, în nord şi est, potrivit armatei israeliene.