MENIU

Premierul Netanyahu, amenințări dure la adresa evreilor: "Toleranță zero"

Guvernul israelian, supus unor puternice presiuni, a anunțat, duminică, adoptarea unor măsuri punitive împotriva extremiștilor evrei după uciderea unui bebeluș palestinian, care a ars de viu, și moartea unei adolescente evreice, care a fost înjunghiată împreună cu alte cinci persoane în timpul paradei gay, la Ierusalim, joi seară. Mai mult, premierul Benjamin Netanyahu a promis o "toleranță zero" extremismului, informează AFP.

Totodată, ministrul Apărării, Moshe Yaalon, a autorizat plasarea în detenție administrativă a extremiștilor evrei. Această măsură, rezervată de obicei palestinienilor, ar putea da anchetatorilor suficient timp pentru a reuni probele necesare unui proces.

La Ierusalim, confruntări i-au opus din nou pe palestinieni polițiștilor israelieni pe Esplanada Moscheilor înaintea revenirii la calm, după două zile de proteste în Cisiordania și Ierusalim, care au degenerat în adevărate lupte cu armata israeliană.

Un bebeluș palestinian de 18 luni a ars de viu, vineri, după un atac al extremiștilor evrei care au aruncat coctailuri Molotov în locuința familiei sale din nordul Cisiordaniei. Părinții și fratele lui au fost spitalizați în stare critică și se zbăteau duminică încă între viață și moarte, potrivit medicilor. Dar, la trei zile după moartea bebelușului palestinian, autorii atacului sunt în continuare neprinși, iar palestinienii își pun puțină speranță în guvernul israelian pe care susținătorii colonizării și ai dreptei naționaliste și religioase îl susțin, comentează AFP.

Pe de altă parte, în cursul serii, doi adolescenți palestinieni au pierit sub gloanțele armatei israeliene. Joi, la Ierusalim, un extremist evreu recidivist a atacat cu cuțitul participanți la parada gay, făcând șase răniți, între care o adolescentă care a decedat duminică.

Dezaprobarea acestor fapte a fost generală, de la opoziția israeliană până la ONU, atacurile fiind considerate posibile din cauza impunității de care se bucură — potrivit diferitelor organizații neguvernamentale — coloniștii și alți activiști de extremă-dreaptă. Manifestații au avut loc sâmbătă în tot Israelul pentru a denunța aceste atacuri.