MENIU

Guvernul francez vrea să modifice Constituţia, după atentatele teroriste de la Paris

Guvernul francez va depune în Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei, a anunțat președintele francez Fracois Hollande, luni seara, într-un discurs, citat de Mediafax.  

Conform lui Hollande, articolul 16, care reglementează condiţiile de atribuire a puterilor excepţionale preşedintelui, şi articolul 36, care se referă la starea de urgenţă, nu sunt "adaptate la situaţia întâlnită" în prezent.

Invocarea articolului 16 "înseamnă ca funcţionarea obişnuită a puterilor publice constituţionale să fie întreruptă", iar articolul 36 este "decretat în caz de pericol iminent, rezultând dintr-un război străin sau o insurecţie armată" şi permite transferarea competenţelor "autorităţii civile către autoritatea militară".

"Niciunul dintre aceste regimuri nu este adaptat la situaţia pe care o întâlnim. Funcţionarea obişnuită a puterilor publice nu este întreruptă şi este de neconceput să transferi puteri autorităţii militare", a explicat acesta.

Revizuirea "va crea un regim civil de stare de criză, care va permite implementarea unor măsuri excepţionale, care să nu atingă exercitarea libertăţilor publice decât prin restricţii strict necesare garantării securităţii naţionale", conform unor surse. 

Aceste măsuri ”trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale ameninţării teroriste, în special durata sa" şi "vor putea merge mai departe de ceea ce prevede în prezent legea din 1955" privind starea de urgenţă.