MENIU

Cozmin Guşă, despre situația din Turcia: "S-ar putea să ne aflăm în fața unui eveniment aranjat"

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut o amplă analiză a evenimentelor recente din Turcia, acolo unde o parte a armatei a încercat să dea o lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

"Eu cred că trebuie să aşezăm lucrurile acum, după ce emoţia a trecut, sigur, cu regretul celor câteva sute de morţi şi condoleanţele potrivite. Trebuie să spunem în felul următor: Erdogan nu este un lider atât de frecventabil în lumea democratică şi nu neapărat pentru că are alură autoritaristă sau, după unii, chiar de dictator, ci pentru că această atitudine a dânsului nu este caracterizată în mediile de specialitate ca fiind subordonată unor interese ale naţiunii turce, ci mai degrabă ca fiind coordonată după interesele de menţinere la putere a regimului său. Acolo există o camarilă bine pusă la punct de oameni care controlează contractele cu statul, de oameni care uzufructează interesele de afaceri ale statului turc şi de oameni care sunt extrem de interesaţi, dacă vreţi cumva într-o similaritate cu ce s-a întâmplat în Rusia pe vremea lui Boris Elţîn şi ce se mai întâmplă azi în vremea lui Putin", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Deci, despre asta vorbim. Şi dacă o să-i analizăm ultimele acţiuni, din ultimii ani, o să vedem că de foarte multe ori Erdogan a realizat acţiuni în forţă care nu sunt menite să poziţioneze mai bine Turcia într-un traiect de coordonare, de exemplu, euroatlantic, ci mai degrabă să-i confere avantaje personale în relaţiile cu decidenţii lumii. Pentru că altfel, acea diplomaţie turcă sofisticată ar fi putut să spună nişte lucruri despre felul cum s-a administrat conflictul cu Rusia la doborârea avionului, despre felul în care extrem de brusc Erdogan, dublat de primul ministru, s-a exprimat în scris destul de umil sau prea umil apropo de orgoliul turc în relaţia cu preşedintele rus, respectiv premierul Rusiei, lucru care, pentru o naţiune atât de mare şi influentă cum este Turcia, a dat foarte prost. Eu nu cred că această structură de putere sofisticată de la vârf este foarte mulţumită de felul în care s-a încheiat această reorientare a Turciei, pentru că Turcia, cu acei militari instruiţi alături de militarii NATO, în special cei americani, nu poate privi cu ochi buni reorientarea din ultimele săptămâni ale politicii externe prin discuţiile şi chiar vocea lui Erdogan şi cea a prim-ministrului. Deci, aşa trebuie stau lucrurile. Nu trebuie să cădem în capcana să spunem că aseară un regim așa-zis democratic ales s-a încercat să fie dat jos. Nu, acel regim a fost ales într-un mod formal democratic. Singura problemă este că o structură militară - să vedem cât de natural a acționat această structură militară - a încercat să răstoarne un regim autocratic, nu democratic. Erdogan nu conduce o un regim democratic la Akara, dânsul conduce un regim personal de putere, și, sigur, o anumită falangă din armată - să vedem dacă în mod natural sau, dimpotrivă, în unul coordonat tocmai ca să-i ofere lui Erdogan posibilitatea de răzbunare - a acționat. Scenariile de acum înainte se vor scrie, listele cu cei care au fost arestați brusc în această dimineață... nu știm cum au fost identificați cele câteva mii de militari și cele peste 2000 de judecători și procurori", a adăugat el.

În opinia consultantului politic, "totul pare o mascaradă" menită să-i întărească și mai mult poziția de putere a președintelui turc.

"Totul pare o mascaradă, așa cum mi s-a părut aseară acea intervenție jucată prost de domnișoara de la CNN Turcia în direct, în care o scenetă, o dramoletă a fost pusă în valoare la un canal de televiziune de inspirație euroatlantică. De ce tocmai acolo? Tocmai ca să se discute despre o anumită influență din cursul serii de ieri. Azi ne-am lămurit că, de fapt, toată retorica se îndreaptă către SUA, împotriva SUA, dintr-un motiv ales aleatoriu: că acel rival al lui Erdogan locuiește și este exilat acolo, fără alte dovezi deocamdată; iar șarja SUA a venit imediat foarte puternică, pentru cei obișnuiți cu acest limbaj, vorbind imediat despre dovezi, despre conlucrare în spiritul unor dovezi care l-ar inculpa pe autoexilatul Gulen din SUA. De departe, dacă va fi descifrată această secvență de ieri, mi-e teamă că regimul lui Erdogan va șchiopăta din punct de vedere al coniventei euroatlantice și s-ar putea să ne aflăm în fața unui eveniment aranjat, în urma căruia au fost atâtea sute de morți și mii răniți", a subliniat Gușă.

"Dacă asta se va întâmpla, bineînțeles că regimul Erdogan, care deocamdată conduce Turcia, nu se va califica pentru un traiect de tip euroatlantic, iar asta va declanșa o rearanjare de forțe extrem de dramatică, ceea ce nouă ne cauzează, pentru că această mare pe care noi o considerăm prietenoasă deocamdată - Marea Neagră - ar deveni la rândul ei teren de luptă geopolitică, extrem de neprietenoasă și nesigură, după cum avem și restul vecinilor, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, apropo de traiectul euroatlantic pe care ei l-au părăsit mai mult sau mai puțin explicit. Atunci, acest statut de insulă proamericană de inspirație euroatlantică pe care îl avem va fi din ce în ce mai evident, iar asta nu e bine pentru că nu avem o diplomație care să poată să joace acest eveniment nefericit și să-l transforme într-un avantaj de parcurs și de negociere, pentru că, nu-i așa, atunci când ești aliatul izolat al celui mai puteric jucător la nivel geopolitic și diplomatic, SUA, ar trebui să beneficiezi, cu o singură condiție: să știi să negociezi și să folosești aceste lucruri ca pe niște elemente de negociere care să-ți aducă beneficii. Ca o concluzie: deja pare evident că polieiala de pe acest eveniment cu surle și trâmbițe, cu mult sclipici și, din păcate, cu mulți morți, se crapă și în afara unui regim de tip teoria conspirației care apare din graba cu care regimul Erdogan execută adversarii pe care îi avea și până ieri, toate aceste lucruri caracterizează evenimentul ca fiind unul în favoarea consolidării regimului autoritarist Erdogan și probabil în siajul reorientării unei țări NATO foarte importante cum e Turcia într-o altă caracteristică de tip militar; începând de mâine-poimâine va deveni din ce în ce mai evident acest lucru", a completat el.

Gușă: "Suntem într-un alt episod al Războiului Rece"

În ceea ce-l privește pe premierul turc, Cozmin Gușă a arătat că acesta joacă "rolul de marionetă într-un teatru de păpuși, care este pus la punct la Ankara."

"El a fost ales să fie o așa-zisă voce a autorității, care să exprime niște lucruri pe care Erdogan nu poate să le exprime direct. Acest prim ministru este chiar mai slab decât era un Emil Boc în timpul lui Traian Băsescu. Acolo absolut tot ce se decide se decide de Erdogan și apropiații săi și cu niciun chip nu trebuie să ne imaginăm că acest premier nu face aceste exprimări decât cu aprobarea acestei camarile, dacă nu direct a lui Erdogan. Iar faptul că exprimă, pe baza niciunei dovezi, o atât de contondentă opinie legată de relația cu șeful informal al NATO, respectiv SUA, din partea celei mai importante armate din flancul estic al NATO, armata turcă, asta pe noi ne pune în condiția de a reacționa în logica unui Război Rece instalat, al cărui nou episod poate să fie exemplificat prin declarația regimului de la Ankara, nu a premierului, premierul nefiind decât o voce a acestui regim. Așa ceva nu se face și de departe este cea mai importantă declarație a zilei de azi, din punct de vedere politic. La fel, cea mai importantă acțiune este cea legată de cei 2700 de magistrați, care nu este specifică unui regim euroatlantic, unei democrații de tip liberal, ci mai degrabă unei autocrații de tip asiatic și nici acolo nu are precedent în ultimii ani o acțiune de asemenea anvergură. Suntem într-un alt episod al Războiului Rece, care a fost pigmentat, din păcate, cu prea mulți morți și cu prea mult teatru pentru proști",  a arătat consultantul politic.

"Lucrurile sunt încurcate tocmai din cauza vulnerabilității UE, care nu este zguduită de Brexit, ci de relațiile subterane pe care mai ales Berlinul, cât și Parisul sau Roma le au cu partea eurasiatică, iar aici mă refer la axa Moscova-Beijing, lucruri care țin de beneficiul economic și mai puțin de democrație sau de întărirea unei alianțe de tip euroatlantic. Este o mare minciună care se perpetuează și care are mare relevanță azi, când vorbim de atâtea atentate", a încheiat Cozmin Gușă.