MENIU

Grevă la gigantul Amazon pentru salarii mai bune - Englezii, monitorizați strict și când merg la toaletă - VIDEO 

Angajații de la gigantul Amazon au intrat miercuri în grevă în Marea Britanie din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă. Angajații se plâng că trebuie să se justifice și pentru mersul la toaletă și că „roboții sunt tratați mai bine decât ei”.

Lucrătorii Amazon au organizat prima grevă din Marea Britanie pentru salarizare și condiții mai bune impuse de șefii lor. Angajații de la un depozit al companiei din Coventry au marcat prima grevă de la Amazon în Marea Britanie.

Aproximativ 300 de angajați din Coventry au făcut grevă miercuri. Ei sunt nemulțumiți de creșterea foarte mică acordată salariilor lor, de 5 la sută la 10,50 de lire pe oră.

Amazon a crescut salariul inițial cu 50 pence, până la un minim între 10,50 lire sterline și 11,45 lire sterline pe oră în 2022. Salariul minim în Marea Britanie este, în prezent de, 9,50 lire sterline și urmează să crească la 10,42 lire sterline în aprilie, relatează BBC.

Lucrătorii au mai declarat, pentru BBC, că sunt condiții „severe de muncă” și că sunt strict monitorizați pentru orice întrerupere a activității de lucru, până și cea necesară unui drum la toaletă, de doar câteva minute. Doi lucrători Amazon, care sunt membri de sindicat, au spus că și roboții din depozit „sunt tratați mai bine decât noi”. Darren Westwood și Garfield Hilton au povestit ce se întâmplă după un drum la toaletă și cum poți fi asaltat de întrebările managerilor. Hilton a povestit că, în cazul lui, care suferă de diabet, au fost situații în care nu a găsit toalete în apropiere în clădire și că poate dura un astfel de drum, uneori, și până la 15 minute.

„Ei vor să știe de ce. Dacă dacă timpul depășește câteva minute, îl pot vedea pe sistem”, au mai spus ei. Din punct de vedere tehnic, ar putea adăuga până la 30 de minute. Managerii vor veni și vor verifica și vor întreba: În cursul zilei de astăzi, ați avut 34 de minute de inactivitate. Ce făceați?”, au mai spus  Westwood și Hilton.

„Dacă un angajat se deconectează (de la stație, n.r.), ceea ce poate face în orice moment, instrumentul de management al performanței prin care sunt controlați este întrerupt. Performanța este măsurată doar atunci când un angajat este la stație și s-a și autentificat pentru a-și face treaba. Iar unii colegi lucrează săptămânal 60 de ore pentru a face față cheltuiellilor pe care le au cu viața de zi cu zi”, mai scrie BBC.

Inflația este la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani, ritmul cu care prețurile cresc este accelerat,  astfel că bugetele oamenilor abia mai ajung să acopere cu salariile pe care le iau unele cheltuieli ce altădată erau destul de mici, potrivit CNBC.

Din 1.500 de angajați la sediul Amazon din Coventry, 300 vor fi concediați. Și s-ar putea ca în Coventry să fie doar începutul.

Vânzările și profiturile globale ale Amazon au crescut pe măsură ce restricțiile coronavirus au impus oamenilor cumpărăturile online. Între anii 2019 și 2020, profiturile aproape că s-au dublat la 21,3 miliarde de dolari (17,2 miliarde de lire sterline) și au crescut din nou în 2021 la 33,3 miliarde de dolari. După deschiderea economiilor la nivel global, creșterea nu a fost egală, ceea ce duce la concedieri de proporții operate nu numai de Amazon. Acum, compania se pregătește să concedieze 18.000 de angajați în întreaga lume.