MENIU

GRECIA. A început evacuarea taberei de la Idomeni. Refugiații, mutați în adăposturi

Evacuarea taberei de refugiați și migranți de la Idomeni, la frontiera dintre Grecia și Macedonia, unde se află circa 8.400 de persoane, a început marți dimineață, în prezența unui important dispozitiv polițienesc, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Evacuarea taberei improvizate de la Idomeni se desfășoară 'lent' și 'cu calm', a declarat agenției franceze de presă purtătorul de cuvânt al Serviciului de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis. 'Operațiunea a început marți în jurul orei 04:00 GMT și se desfășoară într-un ritm lent și cu calm și nu este necesară recurgerea la forță', a spus același purtător de cuvânt.

Jurnaliștii nu au avut acces la tabără marți dimineață, poliția blocându-le calea la trei kilometri de acest loc.

Cel puțin 200 de polițiști, dintre care zeci în haine civile, și 20 de mașini ale poliției au fost desfășurați la Idomeni, iar un elicopter survolează zona deasupra taberei de migranți, unde numeroase familii au trăit în condiții mizere mai bine de trei luni.

Forțele de ordine încurajează migranții, în majoritatea cu familii, să iasă din corturi și să se îmbarce în autobuze pentru a fi transferați la adăposturile învecinate.

De luni, un număr mare de polițiști a sosit la Idomeni pentru a pregăti această operațiune de evacuare.

Purtătorul de cuvânt citat avertizase luni că operațiunea va fi lansată 'marți sau miercuri', adăugând că nu este vorba ca tabăra să fie evacuată în decurs de o zi.

Potrivit acestuia, evacuarea — care a fost posibilă datorită creării în ultimele zile a peste 6.000 de locuri în centrele de primire din nordul Greciei — ar putea dura aproximativ 'zece zile'.

Ordinul de evacuare a taberei a determinat deja 400 de persoane să accepte duminică transferul lor într-un adăpost din apropierea orașului Salonic, în timp ce un alt grup de 400 de persoane se pregătea luni seara să-i urmeze.

Suprapopularea taberei din Idomeni a început în primele zile ale lunii martie, după închiderea așa-numitei 'rute balcanice', folosite de migranți din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei.

Mai multe articole despre:
Grecia refugiaţi Idomeni