MENIU

Germania salută decizia SUA, de a stopa importurile de petrol din Rusia, dar nu o va aplica

Petrolul și gazele rusești, armă redutabilă într-un eventual război cu Europa. Foto/Profimedia

Pentru că este puternic dependentă de gazele și petrolul importate din Rusia, Germania nu va lua exemplul americanilor care au sistat toate importurile de petrol din Federația Rusă.

Într-o declaraţie marţi pentru canalul Bild Live TV, ministrul german de externe Annalena Baerbock a salutat interzicerea importurilor de petrol din Rusia anunţată în aceeaşi zi de SUA, precizând totodată că nu este în favoarea Germaniei ca Berlinul să urmeze exemplul american, informează dpa.

"Pentru noi, întotdeauna când adoptăm sancţiuni se pune întrebarea: cât timp le putem menţine? O treime din importurile noastre de petrol provin din Rusia. Dacă ar fi să le oprim imediat, atunci nu ne vom mai putea deplasa prin Germania în doar câteva zile".

Aşadar, a argumentat şefa diplomaţiei germane, nu ar avea rost să se impună acum interzicerea importului de petrol care să fie ridicată după trei săptămâni, când se va fi dovedit imposibil de menţinut.

"Dar este important ca americanii şi canadienii să facă acest pas acum", a afirmat ea, adăugând că "noi în Germania... nu producem prea mult petrol".

"Aş interzice imediat importurile dacă aş şti că va opri acest război. Dar trebuie să ţin cont de consecinţele care ne vor lovi la fel de tare şi pe noi", a mai declarat Baerbock.

Ea a spus că acum este necesar să ne asigurăm că preşedintele rus Vladimir Putin este "izolat la maximum" şi a adăugat:"Încercăm să facem tot ce putem pentru a opri acest război".

Tot marţi, secretarul de stat american Antony Blinken a discutat telefonic cu omologul său german Annalena Baerbock despre situaţia din Ucraina.

În cadrul conversaţiei, Blinken a subliniat importanţa ca Germania şi SUA să colaboreze în lumina invaziei forţelor ruse în Ucrainei, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

În ultimele zile, Blinken a vizitat Polonia, Republica Moldova şi ţările Baltice pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi despre ameninţarea pe care o reprezintă Rusia pentru partenerii săi europeni.