MENIU

GER MORTAL ÎN Statele Unite şi Canada: Cel puţin 16 oameni şi-au pierdut viaţa

GER MORTAL ÎN STATELE UNITE: Cel puţin 16 oameni şi-au pierdut viaţa
<p>Ger &icirc;n Statele Unite</p>

Ger de crapă pietrele în Statele Unite şi în Canada. O furtună de zăpadă a afectat partea de est a celor două state şi a adus cu sine aproape un metru de zăpadă, precum şi temperaturi de până la minus 50 de grade Celsius. Cel puţin 16 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gerului în ultimele zile, iar aproape 4.000 de curse aeriene au fost anulate.

State precum New York, Massachusetts, Illinois, Indiana şi Ohio au fost grav afectate de furtuna polară ce a lovit continentul nord-american. Zăpada a blocat şoselele, iar gheaţa de pe pistele de aterizare a perturbat zborurile.

"Vremea cu care avem de-a face acum precum şi zăpada şi gerul nu au mai fost văzute în această regiune în ultimele decenii. Vreau să fiu foarte clar. Gerul acesta chiar mă înspăimântă, la fel ca faptul că vom avea de-a face cu temperaturi ce vor pune în pericol vieţile oamenilor", a declarat Greg Ballard, primarul din Indianapolis.

"Aşteptăm temperaturi sub zero grade inclusiv marţi. Acestea sunt condiţii meteo deosebit de periculoase, iar noi îi sfătuim pe oameni să ne asculte avertismentele şi să ia toate măsurile posibile pentru a fi în siguranţă", spune Gary Schenkel, director Centru de Urgenţă din Chicago.

Autorităţile din cele mai grav afectate regiuni le cer locuitorilor să rămână în locuinţe şi să evite deplasările inutile. Majoritatea şcolilor din Chicago şi Indianapolis au fost închise. Potrivit experţilor, Canada şi Statele Unite se confruntă cu cele mai joase temperaturi din ultimele două decenii. O furtună similară a cauzat pagube însemnate în 1994.

"Este o furtună deosebit de periculoasă. Condiţiile de drum variază între "dificile" şi "imposibile." Sfatul nostru este să evitaţi deplasările în aceste zile", a declarat Francis Slay, primarul St. Louis.

Meteorologii susţin că frigul este cauzat de un front de aer polar care continuă să se deplaseze către sudul şi centrul Statelor Unite.

Mai multe articole despre:
SUA frig Statele Unite ger