MENIU

Gafa URIAŞĂ a lui Le Pen, despre EVREII din Franţa în al Doilea Război Mondial

Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta la preşedinţia Franţei, a negat că statul francez ar fi responsabil pentru adunarea evreilor la un velodrom din Paris şi trimiterea lor către lagărele de exterminare naziste.

Foştii preşedinţi Jacques Chirac şi Francois Hollande şi-au cerut scuze public pentru rolul jucat de statul francez în executarea ordinului primit de la ofiţerii nazişti şi adunarea a mai bine de 13.000 de evrei la Vel d’Hiv.

Le Pen a spus unui canal TV francez, duminică: "Nu cred că Franţa e responsabilă pentru Vel d’Hiv. Sunt oameni responsabili, general vorbind, dar sunt cei care erau la putere atunci. Nu e Franţa esponsabilă".

Lidera Frontului Naţional a explicat că Franţa "şi-a învăţat copiii că au toate drepturile de a o critica şi de a vedea, poate, cele mai negre aspecte ale istoriei noastre. Aşa că vreau să înveţe să fie mândri că sunt francezi din nou", a mai spus Le Pen.

Centristul Macron a catalogat spusele lui Le Pen ca pe o "greşeală serioasă", adăugând "Unele persoane par să fi uitat că Marine Le Pen este fiica lui Jean-Marie Le Pen", conform BFMTV.