MENIU

Franța va crește valoarea totală a sprijinului său pentru Ucraina la două miliarde de dolari

Macron spune că ajutorul Franței pentru Ucraina va ajunge la aproape 2 miliarde de euro. Foto/Profimedia

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că ajutorul pentru Ucraina va ajunge la aproape 2 miliarde de dolari. Potrivit acestuia, de la începutul războiului, Franța a oferit 100 de milioane de euro ajutor umanitar pentru finanțarea organizațiilor internaționale și neguvernamentale de pe teren.

„Franța va oferi un ajutor total de 2 miliarde de dolari, ca răspuns la nevoile exprimate de președintele Ucrainei și va continua să acționeze în mod coordonat, în cadrul UE, împreună cu partenerii europeni, precum și în cadrul G7 și al instituțiilor financiare internaționale, pentru a răspunde colectiv nevoilor Ucrainei în fața acestui război”, a spus președintele Emmanuel Macron.

Au fost livrate deja 800 de tone de ajutor umanitar și medical în Ucraina și alte țări din regiune. Astăzi, Franța este gata să ajute. În total, Franța a oferit 1,7 miliarde de dolari în Ucraina în 2022”, a spus Macron.

El a menționat că, pe lângă ajutorul umanitar, Franța a oferit guvernului ucrainean și un mecanism de sprijin bugetar direct. „Continuăm să sprijinim și să garantăm investițiile și exporturile către Ucraina. Acest lucru este foarte important pentru reconstruirea economiei Ucrainei într-un moment critic, precum și pentru consolidarea rezistenței pe termen lung a țării”, a spus Macron.

„A fost sarcina noastră colectivă să oferim Ucrainei asistență de urgență și sprijin economic pe scară largă. În calitate de țară președintă a Consiliului UE, Franța salută această solidaritate fără precedent care ne-a unit încă din prima zi a conflictului. În fiecare zi vedem consecințele umanitare și distrugerea pentru poporul ucrainean cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Sunt semnificative”, a spus președintele francez.

Potrivit acestuia, la peste două luni de la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, nevoile umanitare ale oamenilor și situația economică a țării necesită noi eforturi ale comunității internaționale ca răspuns la distrugerea infrastructurii civile.

În plus, a subliniat Macron, războiul din Ucraina provoacă serioase dificultăți economice la nivel internațional, care sunt inechitabile față de țările cele mai vulnerabile, în special, creșterea prețurilor la bunurile de bază la alimente și energie.

De aceea, Franța, împreună cu partenerii săi, a lansat o inițiativă pentru a minimiza impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special inițiativa FARM a UE, care își propune să răspundă crizei alimentare care va fi o consecință directă a războiului din Ucraina.

În discursul său, Macron a salutat eforturile extraordinare ale vecinilor europeni ai Ucrainei, în special ale poporului polonez, care a găzduit câteva milioane de ucraineni din 24 februarie. „Solidaritatea exprimată de Polonia, Slovacia, România, Ungaria, Cehia și Moldova este extraordinară”, a spus el.

„Trebuie să fim organizați și pregătiți să facem eforturi pe termen lung în contextul unui conflict care, din păcate, poate continua. Deci, încă nu am văzut toate consecințele dramatice”, a spus Macron, adăugând că determinarea și demnitatea oamenilor și autorităților Ucrainei sunt admirate de toți.

Potrivit acestuia, Franța se va solidariza cu Ucraina în acțiune, va fi alături de ea astăzi și pe termen lung.