MENIU

Fostul sultan din Oman a lăsat o scrisoare prin care și-a desemnat succesorul

Noul sultan din Oman, Haitham bin Tariq al-Said

Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, sultanul Qaboos bin Said, vineri seară, a informat sâmbătă televiziunea Al Jazeera.

Fostul ministru al culturii, în vârstă de 65 de ani, a fost învestit în funcţie sâmbătă dimineață înaintea consiliului familiei aflate la guvernare în Oman.

Televiziunea de stat din Oman a anunţat că autoritățile au deschis o scrisoare a sultanului Qaboos, în care acesta îşi alesese succesorul, înainte de a-l anunța pe Haitham bin Tariq drept noul conducător.

"Haitham bin Tariq a fost investit ca noul sultan al țării ... după o întâlnire a familiei care a decis numirea celui ales de sultan", a transmis guvernul într-o postare pe Twitter, potrivit Mediafax.

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said, a decedat vineri seara la vârsta de 79 de ani, au anunţat sâmbătă media oficiale din Oman, fiind declarate trei zile de doliu naţional, transmite Reuters.

Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said a murit

Qaboos bin Said al-Said a condus statul Oman vreme de 50 de ani și nu a numit un succesor, transmite presa internațională.

"Cu adâncă tristeţe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la Dumnezeu vineri seara", indică agenţia de presă oficială, anunţând dispariţia şefului statului care suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform Agerpres.

Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970 când a preluat puterea printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie.

Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului.

 

Mai multe articole despre:
oman sultan oman