MENIU

Fostul președinte polonez recunoaște găzduirea închisorilor CIA în POLONIA

Interogatoriile brutale ale suspecţilor de terorism desfăşurate de CIA pe teritoriul polonez au încetat, la presiunile poloneze, în 2003, a declarat miercuri fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, scrie Mediafax.

El a confirmat chiar că acest procedeu, care include recurgerea la tortură, a fost practicat în Polonia de agenţi ai CIA, în timp ce autorităţile poloneze se refugiază de ani de zile într-o tăcere totală, ascunzându-se în spatele secretului anchetei desfăşurate de şase ani de Parchetul din Cracovia, fără un progres vizibil. Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi după publicarea unui raport copleşitor de către Senatul american, Kwasniewski - care a acceptat această "cooperare consolidată în domeniul serviciilor de informaţii" - a afirmat că la început Polonia nu ştia despre actele de tortură. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiinţarea unor facilităţi secrete. "Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări. Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei", a declarat el.

Kwasniewski, preşedintele Poloniei în perioada 1995-2005, a povestit că i-a expus această problemă preşedintelui George W. Bush "în biroul oval de la Casa Albă" în 2003. Potrivit lui, liderul american a apărat activităţile CIA, afirmând că acestea aduc "beneficii importante în materie de securitate". Dar "i-am spus lui Bush că ar trebui ca această cooperare să se termine şi s-a terminat", a adăugat omul politic polonez. Potrivit lui, cooperarea cu americanii şi mai ales informaţiile obţinute au fost în beneficiul ţării sale. "Nu au fost ameninţări teroriste în Polonia", a explicat el. Kwasniewski a apărat acordul său iniţial, amintind moartea a câtorva mii de americani în atentatele din 11 septembrie şi contextul "războiului împotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte".