MENIU

Foreign Policy: Ungaria îl ajută pe Putin să îşi păstreze influenţa energetică în Europa

<p>Viktor Orban, PREMIERUL Ungariei</p>

Uniunea Europeană şi Statele Unite încearcă să îşi adune forţele pentru a diminua independenţa energetică a Bătrânului Continent faţă de Rusia. Cu toate acestea, unul dintre statele aliate pare să aibă alte planuri, scrie publicaţia „Foreign Policy”, citată de Adevărul.

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban, înclină tot mai mult balanţa către Moscova, autorizând de curând construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său.

De asemenea, Budapesta a criticat la scenă deschisă Occidentul pentru sancţiunile adoptate împotriva Kremlinului. Autorizarea proiectului South Stream, în urma căruia Rusia ar putea livra gaze naturale Europei de Vest fără a mai folosi tranzitarea prin Ucraina, ridică tot mai multe temeri în rândul oficialilor de la Bruxelles.

Aceştia se tem că Vladimir Putin va folosi acest proiect doar pentru a creşte dependenţa statelor europene de gazul rusesc.

Deşi noua conductă de tranzitare este aspru criticată de Bruxelles, parlamentul Ungariei a adoptat în această săptămâna un act normativ care nu ţine cont de obiecţiile Uniunii Europene şi deschide practic calea pentru proiectul South Stream.

Mai mult pe Adevărul.