MENIU

FMI intervine în conflictul dintre SUA și China - Avertisment sumbru despre economia mondială - Mesaj de forță către Biden și Xi JinPing

FMI intervine în conflictul dintre SUA și China - Avertisment sumbru despre economia mondială - Mesaj de forță către Biden și Xi JinPing

Fondul Monetar Internațional intervine în conflictul dintre Statele Unite și China. Mai multe semnale de alarmă au fost lansate de șefa FMI legate de tensiunile negative ce inflluențează covârșitor economia mondială.

„Economia globală este în pericol să se spargă în blocuri rivale, amenințând cu o reluare a Războiului Rece, care ne duce pe aproape toți într-o situație mai grea”, a avertizat șefa FMI - Kristalina Georgieva, într-un interviu pentru Washington Post.

Șefa FMI a atras atenția asupra rivalității dintre SUA și China, pe care o cataloghează drept riscantă pentru economia globală.

Eforturile americane și europene de a redesena lanțurile globale de aprovizionare au sens dacă ajută la eliminarea tipului de dependență de un singur furnizor care s-a dovedit atât de nociv în timpul pandemiei, a afirmat Kristalina Georgieva.

„Dar dacă cele două puteri ridică noi bariere comerciale pentru a câștiga un avantaj în competiția lor geopolitică, ele ar putea declanșa un ciclu distructiv care ar afecta clasa de mijloc și gospodăriile sărace, neatingându-i, în același timp, pe cei bogați. (...)

Preocuparea mea este o fragmentare tot mai adâncă a economiei mondiale. S-ar putea să intrăm pe nesimțite (<<ca niște somnambuli>>) într-o lume care este mai săracă și mai puțin sigură”, a precizat Georgieva.

„Am trăit primul Război Rece de cealaltă parte a Cortinei de Fier. Și, da, este destul de frig acolo”, a spus Georgieva, care s-a născut și a crescut în Bulgaria.

„Să mergi într-un al doilea război rece cu o altă generație este… foarte iresponsabil. Este important să te gândești cu atenție la acțiuni și la ce consecințe pot genera acestea”, a mai spus șefa FMI.

Georgieva s-a referit la tarifele contraproductive impuse importurilor din China de Administrația Trump. Comerțul anual între SUA și China este încă important, de peste 600 de miliarde de dolari. Și tocmai din cauză că economiile SUA și China sunt atât de dependente una de cealaltă, șefa FMI a tras un semnal de alarmă legat de posibila rupere a acesteia, care „este imposibilă”.

Fostul președinte Donald Trump a început să impună tarife la importurile din China în 2018, iar discuțiile despre „decuplarea” SUA de economia Chinei au fost reluate, cele două puteri economice luând măsuri pentru a deveni autonome. Trump declara că taxele pe importurile chinezești erau justificate pentru că Beijingul fura proprietate intelectuală și obliga societățile americane să transfere tehnologie pentru accesul pe piața locală.

Administrația Biden nu a reușit să rezolve încă problema cheie de politică referitoare la taxele importurilor chinezești impuse de predecesorul său.

În ultimii doi-trei ani, relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii s-au tensionat mai mult din cauza taxelor vamale, securității cibernetice, dar și a independenței Taiwanului, autonomiei Hong Kong, ca și originea focarului de coronavirus ce a declanșat pandemia. 

„Este important să te gândești cu atenție la acțiuni și la ceea ce pot provoca, pentru că, odată ce lași duhul să iasă din sticlă, este greu să-l pui înapoi”, a mai avertizat șefa FMI.

Mesajul șefei FMI vine chiar înaintea întâlnirii greilor economiei mondiale la summitul G20 din Bali, Indonezia, de marți și miercuri. Atenția statelor lumii este îndreptată către prima întâlnire bilaterală dintre președinții SUA și Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, de când cei doi sunt președinți. Întâlnirea are loc și în contextul relațiilor tensionate din ultimii ani, inflamate recent de situația Taiwanului și de războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin nu va fi prezent la G20.