MENIU

Fiul Dictatorului Gaddafi, condamnat la moarte pentru crime de război

Un tribunal din Libia l-a condamnat la moarte pe Saif al-Islam, fiul Colonelului Muammar Gaddafi, împreună cu alţi opt inculpaţi acuzaţi cu toţii de comiterea unor crime de război în timpul "Revoluţiei" din 2011.

Cei nouă condamnaţi la moarte s-au "reunit" pe banca acuzaţilor cu zeci de colaboratori apropiaţi ai "originalului" Colonel libian răsturnat de la putere. Au fost acuzaţi pentru suprimarea brutală a protestelor de stradă în timpul rebeliunii din 2011.

Saif al-Islam nu a pus piciorul în instanţă şi a depus mărturie printr-o conexiune video, fiindcă se află în mâinile unui fost grup de rebeli din oraşul Zintan, care refuză să-l elibereze.

Fostul şef al serviciilor secrete ale regimului Gaddafi, Abdallah al-Senousi, a primit şi el pedeapsa capitală şi va fi însoţit pe ultimul drum de fostul prim-ministru Baghdadi al-Mahmoudi, condamnat şi el la moarte prin decapitare.

Cei nouă au dreptul la recurs, relatează corespondentul BBC la Tripoli. Ceilalţi acuzaţi au primit sentinţe mai "uşoare", de la închisoare pe viaţă la 5 ani după gratii.