MENIU

Financial Times: Kremlinul beneficiază de pe urma morții lui Boris Nemtov

Serghei Guriev, fost rector al Noii Școli de Economie, din Moscova, actualmente profesor de economie, la Institutul de Studii Politice din Paris, susține, într-un articol publicat de Financial Times, că îi vine greu să scrie despre asasinatul lui Nemtov, în termeni analitici, afimând, însă, că Moscova profită de pe urma asasinarii politicianului rus de opoziție, Boris Nemtov, informează Ziare.com.

Deși era doctor în fizică, Nemtov era o persoană căreia îi plăceau lucrurile simple: prefera libertatea în locul dictaturii, pacea în locul războiului, integritatea corupției, demnitatea rușinii și adevărul minciunii. Potrivit lui Guriev, Nemtov era încrezător că aceste idei simple vor cuceri, până la urmă, Rusia, așa cum s-a întâmplat în alte țări. A înțeles, totuși, că această schimbare nu va avea loc, de una singură, și va necesita curajul și efortul oamenilor ca el.

Din acest motiv, scrie Serghei Guriev, și-a continuat cruciada și, de aceea, asasinarea sa, lângă Kremlin, spune atât de multe despre Rusia zilelor noastre. Nemtov, important politician al Opoziției, a fost ucis din cauza discursurilor sale împotriva președintelui rus, Vladimir Putin, investigațiilor sale anticorupție și rolului jucat în opoziția politică, mai scrie publicația citată.

Oricine ar fi ei, ucigașii lui Nemtov par a fi avut impresia că Poliția nu îi va urmări, mai scrie Serghei Guriev. Dacă erau ucigași obișnuiți, ar fi ales un alt loc, cum ar fi casa lui Nemtov, unde se îndrepta acesta când a fost omorât. Modul în care a fost ucis sugerează că unii oameni, aflați în poziții importante, în regim, au fost direct implicați în crimă, mai precizează Serghei Guriev.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a insistat că regimul nu avea interesul să îl ucidă pe Nemtov, pentru că popularitatea sa era prea scăzută comparativ cu a președintelui. Este o eroare, explică profesorul. În primul rând, popularitatea lui Putin rămâne ridicată din cauza cenzurii, propagandei și fraudei electorale. Nu e niciun dubiu că Nemtov l-ar fi depășit pe Putin, într-o dezbatere în direct, și nu e nicio surpriză că asemenea dezbateri nu au avut loc.

Mai multe pe Ziare.com.