MENIU

Fascism, populism și incertitudine. Alegeri în Italia, cu implicații pentru români și pentru Europa

Fasciștii italieni au prins aripi

Fascismul se întoarce în Italia, pe străzi și în politică, pe fondul pesimismului cetățenilor dezamăgiți de ultimii ani de guvernare, neîncrezători în unitatea Europeană și nemulțumiți de numărul mare de imigranți sosiți de peste mări. Alegerile parlamentare care au loc duminică oferă scenarii greu digerabile. Rezultatul îi va afecta direct pe românii aflați în Peninsulă și este deosebit de important pentru echilibrul Uniunii Europene care traversează o criză profundă, pe fondul creșterii populismului și a euroscepticismului. 

Urnele de vot s-au deschis duminică dimineaţa în Italia pentru un scrutin legislativ la care este de aşteptat o victorie a alianţei de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu-i va asigura însă şi majoritatea parlamentară, informează agenţiile internaţionale de presă.

Incertitudinea este uriașă înaintea alegerilor parlamentare din Italia, iar pesismismul italienilor, parcă, mai mare decât oricând. Extremiștii, populiștii și fasciștii au doar de câștigat - o victorie posibilă, și cu efecte greu de prevăzut asupra străinilor din țară. Fie ei refugiați de peste mări sau migranți comunitari, precum românii. Europa, care traversează un Brexit și o creștere a populismului, inclusiv în Germania, unde Angela Merkel construiește cu greu un nou guvern, privește cu atenție.

Sondajele de opinie arată că Mişcarea 5 Stele (M5S), partidul populist fondat cu câțiva ani în urmă, se va poziţiona pe primul loc în scrutinul din 4 martie, fiind creditată cu peste 26-28% din intenţiile de vot. Luigi di Maio, candidat pentru funcția de premier, a moderat discursul altădată eurosceptic al partidului și s-a arătat deschis și unor alianțe cu alte partide.

Deocamdată, poziționarea anti-sistem a Mișcării 5 Stele este doar una retorică. Primărița Romei, politiciană a M5S este un eșec total, țintă a unor scandaluri de corupție și acuzată de incompetență.

Pe locul doi în sondaje este Partidul Democrat (PD - centru-stânga), aflat acum la guvernare,cu peste 21-22%. Fostul premier Matteo Renzi a devenit atât de lipsit de popularitate încât nu a fost nominalizat pentru funcția de premier.

PD rămâne cel mai pro-european dintre partidele mari ale Italiei.

Mai aproape de victorie însă se află o coaliţie formată din partidul Forza Italia (centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, 16-18%) şi din formaţiunea Liga Nordului (extremă-dreapta, 13-15%), care probabil va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei.

Liga Nordului, fostă formațiune separatistă, deseori alături de Berlusconi, s-a rebranduit sub numele Liga, dar păstrează același discurs radical, extremist și xenofob. Oficialii Ligii Nordului s-au aflat mai mereu în prima linie a politicienilor cu un discurs împotriva migranților români. 

La această coaliție ar putea participa, cu 4,5-5%,  formațiunea Fraţii Italiei (FdI) - catalogată de mulți drept post-fascistă. 

Alegeri Italia. Trei scenarii și o mare incertitudine înaintea scrutinului din Peninsulă 

Migrația, folosită de extremiști

Cele mai intense discuţii din campania electorală s-au purtat în jurul migraţiei. Foarte aproape de coasta Africii, Italia se află în prima linie în criza migranţilor şi a preluat cel mai mare număr de refugiaţi dintre ţările europene. Criza umanitară rezultată a determinat unele partide, în special pe cele de dreapta şi centru-dreapta, să-i acuze pe azilanți pentru situaţia economică.

”Imigranţii reprezintă 8,3% din populaţie, dar sunt responsabili pentru 50% dintre infracţiuni şi furturi, 40% dintre jafuri, 37% dintre violenţele sexuale, 25% dintre crime şi 50% dintre alte infracţiuni, precum prostituţia şi pedofilia. Există o legătură între imigraţia ilegală şi creşterea numărului infracţiunilor?”, a spus GIORGIA MELONI, lidera partidului Fraţii Italiei.

Formaţiunea de extremă dreapta face parte dintr-o coaliţie, alături de partidul lui Silvio Berlusconi și de Liga Nordului, ce conduce în sondaje şi ar putea să câştige alegerile. În programul său electoral apare oprirea misiunilor de căutare şi salvare a migranţilor care naufragiază şi oprirea programelor de protecţie a refugiaţilor.

”Trebuie să facem un recensământ. Cei care nu au statut legal, trebuie trimişi înapoi în ţările lor. Dacă se află aici ilegal, nu se pot angaja şi sfârşesc prin a face ceva ilegal”.

De altfel, tensiunile tot mai mari în jurul imigranţilor au dus la intensificarea atacurilor xenofobe în regiune şi la o campanie electorală marcată de violenţe. Nu numai migranţii din Africa sunt ţinta nemulţumurilor. Un candidat al partidului populist Mișcarea 5 Stele s-a lăudat că a bătut români. În urma scandalului generat, şi-a retras candidatura.

Iar un român a fost acuzat de o deputată a Mişcării 5 Stele că a păstrat banii pe care ea ar fi vrut să îi doneze. Presa a descoperit însă că mulţi alţi parlamentari din acelaşi partid au păstrat pentru ei fonduri destinate unor firme mici.

Toate partidele și-au accentuat discursul împotriva migrației. Silvio Berlusconi a promis expulzarea a sute de mii de imigranți fără acte. Partidul Democrat și-a mutat și el discursul spre dreapta. De altfel, oficialii guvernului au reușit să reducă semnificativ fluxul de refugiați în urma unor acorduri cu Libia, dur criticate de organizațiile umanitare. 

ALEGERI. Luigi di Maio, șeful populiștilor de ”5 Stele”, se visează cel mai tânăr premier al Italiei 

Radical spre dreapta

Formula de dreapta, care are prima șansă să formeze guvernul dă fiori europenilor. Condusă de partidul mai moderat al lui Berlusconi, Forza Italia, coaliția are însă două piese grele în partidele extremiste Liga și Frații Italiei.

Liga a mai participat la coaliții alături de Berlusconi, dar în acele guverne, două detalii cruciale erau diferite. Pe de o parte, Berlusconi era mai puternic și putea păstra coaliția spre centru. Pe de altă parte, Liga avea maxim 5%. Acum Liga are 13 sau chiar 15% și o voce mult mai puternică, în persoana șefului partidului, Matteo Salvini.

Situația este la fel de sumbră în ceea ce privește partidul Frații Italiei, care își are originile în Alianța Națională, succesoare a partidului neo-fascist Mișcarea Socială.

Fascismul s-a întors de fapt în forță în Italia. La începutul lunii trecute, un simpatizant fascist a împușcat mai mulți africani în localitatea macerata. Omul a spus că încerca să răzbune moartea unei tinere italiene, care ar fi fost ucisă de un imigrant.

Ulterior, la Macerata au avut loc ciocniri între manifestanți din cadrul grupării fasciste Forza Nuova și poliție.Și alte orașe au fost scena unor astfel de frământări. 

Membrii grupării fasciste CasaPound au manifestat luna trecută cu torțe pe străzile din Milano. 

CasaPound, botezată după poetul american Ezra Pound, fascist, entisemit și susținător al lui Benito Mussolini și Adolf Hitler, este o grupare radicală, cu o reprezentare politică redusă, dar foarte atractivă pentru tinerii de dreapta datorită acțiunilor sale.

CasaPound a precizat că susține Liga și că vede un premier bun în persoana lui Matteo Salvini.

În consecință, demonstrații împotriva fascismului au avut loc la Roma, dar și la Milano, în vreme ce organizații de stânga au încercat să blocheze mitinguri ale grupărilor extremiste.