MENIU

Fără PRECEDENT: William Hague şi Angelina Jolie - summit împotriva VIOLULUI ca armă de război

Angelina Jolie

Şeful diplomaţiei britanice William Hague şi vedeta hollywoodiană Angelina Jolie vor prezida în iunie, la Londra, un summit fără precedent ce vizează oprirea practicilor de folosire a violului ca o "armă de război", a anunţat, miercuri, diplomatul britanic, citat de AFP.

Ministrul britanic a făcut acest anunţ în marja rundelor de discuţii de la Washington cu omologul său american John Kerry. Cu această ocazie, William Hague a primit din mâinile fostului Secretar de Stat Hillary Clinton premiul pe 2014 pentru Femei, Pace şi Securitate.

Summitul, care va avea loc la Londra în perioada 10-13 iunie, "va fi ca niciunul de până acum", reunind 140 miniştri ai Afacerilor Externe, poliţişti şi jurişti, cu scopul de "a acţiona contra violenţei sexuale (...), care este adeseori primul lucru ce se petrece imediat după declanşarea unui conflict", spune William Hague.

Diplomatul britanic a denunţat cu această ocazie "recurgerea la viol ca o armă de război".
Violenţele sexuale contra femeilor "reprezintă în general ultimul lucru de care se ţine cont la sfârşitul războaielor sau când naţiunile se reconstruiesc", a subliniat ministrul britanic, care susţine de mulţi ani această cauză.

Într-un discurs susţinut la Universitatea Georgetown din Washington, William Hague a spus că a fost inspirat de vedeta de cinema Angelina Jolie şi de filmul ei din 2001 despre războiul din Bosnia, intitulat "In the Land of Blood and Honey". Fără acel film, ce a reprezentat debutul în lungmetraj al Angelinei Jolie în calitate de regizoare, "această iniţiativă nu ar fi văzut lumina zilei", a spus ministrul britanic, anunţând că actriţa americană va prezida alături de el summitul de la Londra.

"Asta îmi reaminteşte de faptul că se estimează la 50.000 numărul femeilor violate în Bosnia în urmă cu 20 de ani şi, încă şi azi, practic niciuna dintre ele nu şi-a văzut cazul adus în faţa justiţiei", a denunţat William Hague.

Şeful diplomaţiei britanice are ambiţia de "a schimba atitudinea mondială cu privire la aceste crime", cu scopul de a provoca "un elan suficient de mare pentru a sparge cultura impunităţii".

"Dacă femeile continuă să fie tratate într-o manieră atât de abominabilă în timp de război, ele nu vor fi niciodată considerate egale în timp de pace, iar acest lucru este intolerabil", a adăugat diplomatul britanic.

Angelina Jolie a mai colaborat cu William Hague la mai multe campanii pe aceeaşi temă, în calitate de ambasador special al Înaltului Comisariat pentru refugiaţi, de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

În luna noiembrie, actriţa Angelina Jolie a fost recompensată cu un Oscar onorific pentru contribuţia sa la dezvoltarea industriei cinematografice, dar şi pentru implicarea în acţiuni umanitare. Actriţa, în vârstă de 38 de ani, care a primit un Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin în filmul "Tinereţe furată/ Girl Interrupted" (1999), a efectuat zeci de misiuni umanitare şi a participat recent la ajutorarea refugiaţilor din Siria.