MENIU

Extrema-dreaptă franceză vrea să demanteleze UE din interior. Și zboară în sondaje

<p>Marine Le Pen</p>

Adunarea Națională, gruparea politică franceză condusă de Marine Le Pen, vrea să desființeze Comisia Europeană și Politica Agricolă Comună, un plan cu care defilează în sondajele de opinie înaintea alegerilor europarlamentare.

Marine Le Pen și-a prezentat programul politic înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, exprimând o viziune ceva mai puțin radicală față de cea îmbrățișată anterior. Dar mai strategică.

Potrivit programului anunțat la Strasbourg, Adunarea Națională (fostul Front Național, rebotezat) nu mai dorește renunțarea la euro și ieșirea din UE, observă Politico.eu.

În schimb, gruparea își dorește să salveze Europa, luând frâiele deciziei din mâinile Bruxeless-ului.

În acest scop, partidul vrea să desființeze Comisia Europeană cu cei 28 de comisari care nu sunt aleși în mod democratic.

Le Pen mai dorește transformarea Parlamentului European într-un organ care ”servește națiunile și nu este registratura Comisiei”.

Adunarea Națională mai vrea desființarea Politicii Agricole Comune, dar și redefinirea Băncii Central Europene.

În vreme ce acceptă că majoritatea cetățenilor vor menținerea euro și a stastatutului de membru, Marine Le Pen a lăudat ”performanțele” economice ale Marii Britanii după votul pentru Brexit.

În plus, șefa extremei-drepte susține și o politică care prevede reinstaurarea granițelor naționale și întărirea controalelor de la granițele externe ale UE.

Nu în ultimul rând, programul Adunării Naționale prevede relații mai apropiate cu Rusia și Turcia.

Partidul condus de Marine Le Pen zburdă în sondaje și ar putea câștiga cel puțin 21 de mandate în Parlamentul European, cu unul mai puțin decîât partidul lui Emmanuel Macron.