MENIU

Extrema dreaptă din Franța, bulversată de conflictul din familia Le Pen

Marine Le Pen, alături de celebrul său tată, Jean Marie Le Pen

Război deschis în familia Le Pen! Marine Le Pen, preşedintele Frontului Naţional, a anunţat că se va opune candidaturii tatălui ei la alegerile regionale. Conflictul dintre Marine şi tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, a fost declanşat de cele mai recente declaraţii ale acestuia, care a clasificat camerele de gazare folosite în timpul Holocaustului drept "un simplu detaliu." 

Marine Le Pen a declarat că se va opune unei noi candidaturi a tatălui sau, în vârstă de 86 de ani, fost preşedinte al Frontului Naţional şi deputat european. Lidera partidului politic de extremă dreaptă susţine că Jean-Marie se află acum "într-o veritabilă strategie a pământului pârjolit şi a sinuciderii politice". Marine Le Pen face referire la declaraţiile oferite de Jean-Marie pentru postul BFMTV, în urma cărora a fost acuzat de antisemitism.

"Tot ce am spus corespunde părerilor mele: camerele de gazare sunt un detaliu în istoria războiului. Ei ar fi vrut să zic că istoria războiului a fost un detaliu al camerelor de gazare", a spus Jean-Marie Le Pen într-un interviu recent. Întrebat dacă un milion de morți reprezintă tot un detaliu, Le Pen a declarat: "Nu au fost un milion de morţi în camerele de gazare".

În plus, Jean-Marie Le Pen a luat apărarea "Europei albe" într-un interviu pentru publicaţia de extremă dreaptă Rivarol şi l-a descris pe prim-ministrul Franţei, Manuel Valls, drept un imigrant de rând. Declaraţiile preşedintelui de onoare al Frontului Naţional contrazic politica promovată de Marine Le Pen, care a menţinut linia anti-europeană şi anti-imigraţie a partidului, dar s-a delimitat de atitudinile homofobe sau antisemite.