MENIU

Extravaganţele celui mai bogat român în Bitcoin, mort în Costa Rica: Era ciudat şi foarte caustic în limbaj

Mircea Popescu / Foto: Ş. Cojocnean

Mircea Popescu este un personaj de legendă, unul dintre pionierii reţelei Bitcoin, fiind printre primii investitori români în criptomonedă, în perioada în care aceasta apărea pe piaţă. În acelaşi timp, oamenii îşi vor aminti de tipul excentric care plimba două femei în lesă, în centrul Timişoarei.

Tuur Demeester, un investitor în croptomonede şi autor al cărţii “Bitcoin Reformation”, a postat pe Twitter că unul dintre pionierii Bitcoin-ului, Mircea Popescu, a fost găsit mort pe o plajă din Costa Rica. Potrivit presei din statul Americii Centrale, un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost găsit înecat pe plaja Hermosa, din provincia Puntarenas, ziariştii menţionând că este vorba de un “turist polonez”, pe nume Mircea Popescu. 

„Totul s-a petrecut în jurul orei 8.30 când Popescu a intrat în mare pentru a înota, în perimetrul Tramonto. A fost luat de curent şi a murit pe loc. Salvamarii Jaco Beach amintesc turiştilor că Paya Hermosa nu este o zonă pentru înot”, scria site-ul crhoi.com, în 23 iunie. 

Mircea Popescu s-a născut şi a crescut în Cluj-Napoca, a trăit în Timişoara, iar apoi a părăsi România şi a locuit în America, Mexic, Costa Rica şi Egipt, scrie adevarul.ro. Popescu a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea “Avram Iancu”, din Cluj. În 2007, a fondat Polimedia, o agenţie de marketing online, iar în 2008 a demarat blogul Trilema, iniţial în română, iar apoi a trecut exclusiv pe limba engleză.

Mircea Popescu a fost printre primii investitori români în bitcoin, în perioada în care această criptomonedă apărea pe piaţă. În primii ani a vorbit pe forumuri cu legendarul Satoshi Nakamoto – despre care se spune că este fondatorul Bitcoin, un personaj care, de asemenea, a dispărut în neant.

Mult timp promotor al bitcoin şi al industriei crypto, se spune că ar fi reuşit să strângă un milion de bitcoin, care ar valora astăzi aproximativ 35 de miliarde de dolari. 

La începutul anilor 2000, enigmaticul Mircea Popescu s-a mutat la Timişoara. 

„Mircea Popescu era un tip foarte excentric. Eu nu ştiam la vremea aia că investeşte în bitcoin. Nu-mi amintesc să fi vorbit vreodată despre asta. Sau, dacă a vorbit, eu oricum nu înţelegeam fenomenul. Nu cred că-l luam în serios. Acum, glumind un pic, chiar îl reconsider. Dacă unii îl credeau un pic dus, acum se pare că a fost, de fapt, un geniu. În lumina de acum, pare că a fost un om care ştie ce face. Şi vizionar. Aveam un mic departament şi am colaborat. Dar era foarte caustic în limbaj, de asta ne-am şi îndepărtat de el. Era ciudat”, a declarat Ilie Stoinel, preşedintele CA al Societăţii de Drumuri Municipale din Timişoara.