MENIU

EXPLOZIV. WSJ: Washingtonul pregătește posibile sancțiuni pentru regimul Viktor Orban

<p>Viktor Orban, la Casa Albă, alături de Trump</p>

Oficialii SUA au alcătuit o listă de persoane din anturajul lui Viktor Orban, ce ar putea fi ținta sancțiunilor impuse de Washington, în cazul în care Budapesta alege să nu își îndeplinească angajamentele față de NATO, anunță Wall Street Journal.

O listă de aliați ai premierului maghiar Viktor Orban, care ar putea fi țintele sancțiunilor SUA, a fost alcătuită la Washington, pe fondul neîncrederii față de politica externă a Budapestei.

Informația a fost anunțată de cotidianul Wall Street Journal, care îi enumeră printre cei vizați de posibilele sancțiuni pe omul de afaceri Lorinc Meszaros, pe ginerele premierului, Istvan Tiborcz, și pe șeful său de cabinet, Antal Rogan.

Articolul a apărut la puțin timp după întâlnirea Viktor Orban-Donald Trump de la Casa Albă, cu ocazia căreia liderul american a avut numai cuvinte de laudă pentru șeful guvernului maghiar.

Sancțiunile ar urma să fie aplicate, într-un viitor neprecizat, în cazul în care Ungaria nu își respectă angajamentele față de aliații NATO. 

Viktor Orban, lăudat și legitimat de Trump, înaintea alegerilor europene

Care ar fi motivul listei și al sancțiunilor?

Viktor Orban este văzut de ani buni drept un ”cal troian” al Rusiei în UE și NATO. A construit o relație apropiată cu Vladimir Putin, printre altele oferind Rusiei un contract de 12 miliarde de dolari pentru extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria. Budapesta s-a opus și eforturilor de a atrage Ucraina pe orbita NATO.

Nu în ultimul rând, Ungaria s-a deschis în fața implicării Chinei în economie. Budapesta a refuzat solicitările SUA de a sista cooperarea cu compania chineză Huawei.

Nimeni nu a confirmat deocamdată informația transmisă de WSJ. ”Nu răspundem la știri false, nefondate”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, pentru Bloomberg.