MENIU

Nou bilanț al atentatului din Rusia: 14 morți, 45 răniți

Atacator Sankt Petersburg

Crește numărul victimelor în urma atentatului de la metroul din Sankt Petersburg: alte trei persoane și-au pierdut viața, numărul morților crescând la 14. O explozie puternică s-a produs luni la metroul din Sankt-Petersburg și s-a soldat cu un număr mare de victime. Inițial presa a vorbit de două explozii, însă oficialii ruși de la Comitetul național anti-terorist au venit cu precizarea că ar fi fost vorba de o singură deflagrație. Bilanțul inițial al atentatului, etichetat între timp ca terorist: 11 oameni ar fi murit și cel puțin 45 sunt răniți. Președintele Vladimir Putin se afla în Sankt-Petersburg, luni, pentru o întâlnire cu omologul său din Belarus. Informațiile sunt încă contradictorii: unele surse rusești de presă precizează că ar fi vorba despre o singură explozie, între două stații de metrou. 

O explozie puternică s-a produs luni la metroul din Sankt-Petersburg și s-a soldat cu multe victime, anunță Russia Today. Inițial presa a vorbit de două explozii, însă oficialii ruși de la Comitetul național anti-terorist au venit cu precizarea că ar fi fost vorba de o singură deflagrație.

Crește numărul victimelor în urma atentatului de la metroul din Sankt Petersburg: alte trei persoane și-au pierdut viața, numărul morților crescând la 14, iar cel al răniților ajungând la 45 de persoane.

Explozia a avut loc între două staţii de metrou, în timp ce garnitura se pregătea să oprească. Potrivit anchetatorilor, bomba ar fi fost una artizanală şi conţinea echivalentul a 200 de grame de TNT. Presa locală relatează că dispozitivul avea şrapnel în el, pentru a provoca cât mai multe victime.

Urmările exploziei au fost groaznice. Staţia de metrou s-a umplut de fum, iar haosul s-a instalat în timp ce oamenii se grăbeau către ieşire.

Au intervenit în scurt timp 42 de ambulanţe şi zeci de maşini de pompieri, în timp ce călătorii au fost evacuaţi din toate cele 62 de staţii ale reţelei de metrou ca măsură de precauţie. De altfel, o a doua bombă a fost găsită şi dezamorsată de către echipele de intervenţie.

UPDATE marți 8.00: Stațiile de metrou din Sankt Petersburg au fost redeschise, marți dimineața, iar circulația a revenit la normal. Au fost suplimentate, însă, forțele de securitate.

Bărbatul considerat suspect de uciderea a 11 persoane la metroul din St. Petersburg are aproximativ 20 de ani și este originar din Asia Centrală. Suspectul ar fi fost identificat, dar există contradicții în ceea ce privește intențiile sale.

Au fost decretate trei zile de doliu, iar procuratura a confirmat pista teroristă.

UPDATE 23.00 Un nou bilanț al atentatului terorist vorbește de 11 morți și 45 de răniți, transmite Russia Today.

UPDATE 21.50. Comisia de Investigații din Rusia a anunțat luni că a deschis un dosar penal în legătură cu explozia de la metroul din Sankt-Petersburg, sub acuzația de act terorist, potrivit Reuters.

Ofițerul de presă al procuraturii generale din Federația Rusă a anunțat că privesc explozia din Sankt Petersburg ca pe un atac terorist.

„Procuratura va verifica toate aspectele. Sper să se implice și angajații procuraturii transporturilor. Totul depinde de noi și vom face orice, ca să stabilim toate momentele, care au generat atentatul și pentru ca astfel de crime să nu se mai repete”, a precizat sursa.

UPDATE 20.00 În urmă cu puţin timp, premierul Dmitri Medvedev a anunţat oficial că explozia a fost într-adevăr un atentat terorist.

UPDATE 19.15. Camerele video de la metroul din Sankt Petersburg ar fi surprins imagini cu presupusul autor al atacului de luni, a declarat o sursa pentru Interfax. De asemenea, un martor a declarat că a văzut un bărbat lăsând o servietă într-un vagon de metrou şi mutându-se, apoi, în alt vagon, potrivit The Telegraph.

Prima imagine cu presupusul atacator de la metroul din Sankt Petersburg, publicată de presa rusă

UPDATE 18.20. Ministrul rus al Sănătății Veronika Skvortsova a declarat că numărul morților din atentat este de 10, iar cel al răniților se ridică la 37. Procurorul general al Rusiei a confirmat că este vorba de un atentat terorist.

UPDATE 18.10. Autoritățile ruse ar avea imagini cu un suspect filmat în interiorul stației de metrou, însă presa nu a furnizat încă imaginile.

UPDATE ORA 17.40 Forțele de securitate ruse au dezamorsat luni dispozitivul explozibil găsit la o stație de metrou din centrul orașului Sankt-Petersburg, după deflagrația produsă anterior într-o altă stație, a anunțat, într-un comunicat, Comitetul Național Antitero, conform căruia nouă persoane au murit și 20 au fost rănite, transmite Reuters.

Bomba dezamorsată de genişti în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petersburg se afla într-o geantă neagră şi conţinea „agenţi distructibili”, au anunţat forţele de ordine citate de Russia Today.

UPDATE ORA 16.30 MAE transmite condoleanțe familiilor victimelor exploziei de la metroul din Sankt-Petersburg.

Dispozitivul neexplodat a fost găsit la stația de metrou Ploșciad Vosstania, diferită de cea unde s-a produs deflagrația. Anterior, o bombă artizanală a explodat la bordul unei garnituri de metrou în apropierea stației Sennaia Ploșciad.

După ce inițial s-a vorbit despre două explozii, autoritățile ruse au precizat ulterior că a fost de fapt o singură explozie și că aceasta s-a produs în tunelul dintre două stații. Comitetul Național Antitero a precizat că nouă persoane au murit și 20 au fost rănite în explozie. Conform unui bilanț anterior citat de media ruse, 10 persoane ar fi murit și între 20 și 50 ar fi fost rănite în explozia cauzată de o bombă artizanală care conținea șrapnel.

Președintele rus Vladimir Putin urma să se întâlnească în Sankt-Petersburg cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

UPDATE ORA 16.26 Rusia: 50 de persoane au fost rănite în explozia produsă în metroul din Sankt-Petersburg Cincizeci de persoane au fost rănite în explozia produsă luni în metroul din Sankt-Petersburg, cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, a anunțat, pe Twitter, Andrei Kibitov, șeful serviciului de presă al guvernatorului orașului, relatează Reuters.

Mai multe articole despre:
Rusia explozie Sankt-Petersburg