MENIU

Explozibili trimiși din Ucraina către Rusia, transportați prin România, depistați în Georgia

Explozibili din Ucraina, cu destinatia Rusia, descopriti în Georgia. Foto/Arhivă

Deși sună a scenariu de film, este realitatea cu care se confruntă statele riverane conflictului Rusia-Ucraina. Serviciul de securitate al Georgiei a descoperit un transport de explozibili, mascat sub un transport de baterii auto. Acesta era trimis din Ucraina, cu destinația Rusia, și a fost transportat prin România.

Agenţia de securitate internă a ţării din Caucazul de Nord susţine că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în Georgia în ianuarie. Pe cale terestră, venind din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, încărcătura fiind confiscată la graniţa Georgiei cu Rusia.

Într-un comunicat, agenţia a precizat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă înmatriculată în Ucraina şi urma să ajungă la Voronej, un oraş rusesc aflat la aproximativ 180 km de graniţa cu Ucraina. Agenţia nu a precizat în ce scop.

În 2022, anchetatorii ruşi au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit într-un atac care a avariat grav podul din Crimeea în acel an a intrat în Rusia din Ucraina pe o rută similară.

Serviciul de securitate ucrainean SBU, care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective ruseşti, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

Guvernul Georgiei, care afirmă că se opune invaziei Rusiei în Ucraina şi vrea să se asigure că războiul nu va ajunge pe propriul teritoriu, s-a confruntat cu acuzaţii de a fi tacit pro-rus de la declanşarea ostilităţilor la scară largă, în februarie 2022.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina romania georgia