MENIU

Erdogan: Armata Turciei vrea să stabilească o zonă tampon la graniţa cu Siria şi Irak

<p>Erdogan </p>

Armata turcă intenționează să stabilească o zonă-tampon de-a lungul frontierei Turciei cu Irakul și Siria, pentru a face față amenințării pe care o reprezintă jihadiștii, a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, citat marți de presă, informează AFP, citată de Agerpres.

"Forțele Armate Turce (TSK) lucrează la acest plan. Ele o să ni-l comunice și vom lua o decizie dacă va fi necesar", le-a spus Erdogan jurnaliștilor care îl însoțeau în drumul său de întoarcere luni seara, cu avionul, din Qatar, unde a efectuat o vizită oficială.

Membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Turcia a anunțat în mod public că nu va participa la operațiunile militare inițiate de SUA împotriva combatanților jihadiști ai SI și a interzis de asemenea utilizarea bazei sale aeriene Incirlik (sud) pentru a desfășura astfel de acțiuni.

Ankara și-a justificat săptămâna trecută acest refuz în fața secretarului de stat american John Kerry prin necesitatea de a nu compromite securitatea celor 49 de cetățeni turci răpiți în iunie de SI din consulatul Turciei la Mosul (Irak) și care sunt în continuare ostatici.

"Avem mâinile legate din cauza cetățenilor noștri răpiți în Irak"

 

 Mai multe pe Agerpres

Mai multe articole despre:
Irak Siria Turcia armata zoan tampon zona tampon