MENIU

După un an de mandat, Nicolas Sarkozy încearcă să recâştige încrederea francezilor

Schimbare de ton în discursul lui Nicolas Sarkozy. Un preşedinte mai umil, sondajele şi-au făcut efectul - titrează, în această dimineaţă, presa pariziană după discursul televizat de aseară al preşedintelui Franţei, ce s-a dorit un bilanţ al primului său an de mandat.

În dezbaterea transmisă de la Palatul Elysee, Sarkozy a recunoscut că a făcut câteva greşeli în primul său an ca preşedinte al Franţei. El a subliniat însă că rămâne ferm pe poziţii în ceea ce priveşte planurile de reformă, contestate de mulţi dintre francezi.

"Eu trebuie să iau deciziile dificile. Sunt aici să fac ceea ce trebuia făcut demult, dar predecesorii mei nu au avut curajul. Poate nu ne-am făcut înţeleşi. Poate am făcut şi eu câteva greşeli", a spus preşedintele Nicolas Sarkozy.

În ceea ce priveşte îndemnul la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, Sarkozy a preferat să spună că întreaga Uniune Europeană va trebui să adopte o poziţie unică: "În timpul Jocurilor Olimpice, Franţa se va afla la preşedinţia Uniunii Europene. Din postura de conducător al Uniunii voi cere tuturor celor 27 de state să cadă de acord asupra unei poziţii comune faţă de Olimpiada de la Beijing".

Mulţi privesc discursul lui Nicolas Sarkozy, ca o încercare de a reintra în graţiile francezilor, care l-au votat la alegerile de anul trecut, dar care nu au văzut încă nicio schimbare în bine. Presa pariziană de astăzi spune că preşedintele a renunţat la tonul autoritar, preferând un discurs mai calm. Dar aceeaşi presă se întreabă dacă în promisiunile sale există şi vreun strop de adevăr.

foto: lefigaro.fr
Mai multe articole despre:
Franţa discurs mandat Nicolas Sarkozy