MENIU

Două mari lanțuri de magazine, prezente și în România, acuzate că au furnizat provizii gratuite armatei ruse din Ucraina

Război Ucraina-RUsia

La scurt timp după invazia Ucrainei, angajații lanțului francez de magazine Auchan din Sankt Petersburg au colectat diverse bunuri din depozitele companiei, inclusiv îmbrăcăminte, rezervoare de benzină și saci de dormit, și le-au predat armatei ruse. Cel puțin așa relevă ancheta publicațiilor Le Monde , The Insider și Bellingcat.

Autorii investigației au urmărit un transport efectuat în martie 2022. Din corespondența internă a angajaților companiei, pe 15 martie, Natalya Zeltser, controlorul Auchan - Sankt Petersburg, a trimis o scrisoare către 20 de angajați cu o cerere de a pregăti „ajutor umanitar” și de a-l ridica într-unul din magazinele din la nord de Sankt Petersburg.

Lista „ajutoarelor umanitare” în valoare de două milioane de ruble, include în special :

  • 3.000 de kilograme de supe instant și piureuri
  • 2000 de kilograme de conserve de carne
  • 1500 de kilograme de zahăr
  • 50 de kilograme de cafea
  • 30 de kilograme de ceai
  • 900 de perechi de șosete
  • 1050 de tricouri
  • 2500 de perechi de mănuși de lucru
  • 1000 de pachete de pastă de dinți
  • 3500 pachete de țigări de diferite mărci
  • 2000 pachete de chibrituri
  • 500 de brichete
  • 150 de butelii de gaz
  • 150 de axe

Un fost angajat al unuia dintre magazinele Auchan din Sankt Petersburg, Aleksey R., susține că Natalya Zeltser i-a spus în timpul încărcării că toate mărfurile sunt trimise „pentru o operațiune militară specială” (cum numesc autoritățile ruse invadarea Ucrainei) . Unul dintre managerii logistici ai Auchan-St. Petersburg a declarat pentru The Insider că compania a alocat gratuit bunuri din stocul său.

Natalya Zeltser, într-una dintre scrisorile ei către biroul Auchan din Moscova, a cerut ca „ajutor umanitar” să fie emis ca achiziție de la zece companii mici. Toate companiile sunt conectate între ele - deservesc întreprinderea unitară Passazhiravtotrans din Sankt Petersburg, care este controlată de comitetul de transport al orașului. Cele două companii care au fost facturate pentru achiziție au confirmat jurnaliștilor că mărfurile au fost trimise către armata rusă.

După cum notează The Insider, Alexander Lyubimov, șef adjunct al comisiei pentru politică socială din Sankt Petersburg, a declarat mai devreme că „împreună cu colegii din comisia pentru transport” a dezvoltat logistica livrărilor de „ajutor umanitar” pentru Ministerul rus al Apărării. și a adunat 280 de tone de la diverse organizații.

Autorii investigației au adăugat că magazinele Auchan din alte orașe, inclusiv Samara, Rybinsk și Vladimir, aveau puncte de colectare pentru „ajutor umanitar pentru Donbass”.

Conducerea Auchan din Rusia a refuzat să comenteze. Serviciul de presă al francezului „Auchan” a spus că compania este în afara politicii și nu sprijină personalul militar.

Ancheta mai susține că, pe lângă Auchan, și lanțul de hipermarketuri Leroy Merlin de bunuri pentru locuințe și reparații, care, la fel ca Auchan, aparține grupului francez Mulliez, ar fi putut fi implicat în livrări către armata rusă. În decembrie 2022, Molodaya Gvardiya (aripa de tineret a Rusiei Unite) a postat un videoclip pe VK în care membrii mișcării descarcă cutii cu sigla Leroy Merlin în Mariupol. Într-o altă înregistrare, făcută în decembrie la Donețk, un reprezentant al autoproclamatului DPR stă lângă lucruri cu simbolurile Auchan și Leroy Merlin și le mulțumește „școlarilor din Samara” pentru ajutorul pe care l-au colectat.

După publicarea anchetei jurnalistice, ucraineana Auchan a emis un comunicat în care a cerut explicații biroului francez. „Suntem șocați de informațiile care au fost publicate într-o anchetă jurnalistică despre asistența acordată armatei țării agresoare. Am contactat urgent biroul din Franța. Ei resping această informație”, a spus ucraineanul Auchan într-un comunicat.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că „Auchan” a devenit „o armă cu drepturi depline a agresiunii ruse”. Kuleba intenționează să discute acest lucru cu ministrul francez de externe.

Auchan și Leroy Merlin au anunțat la scurt timp după începerea războiului că vor continua să lucreze în Rusia. Auchan  a spus că intenționează să-și păstreze angajații și „să garanteze îndeplinirea misiunii noastre principale: să continuăm să hrănim oamenii din Rusia și Ucraina”.