MENIU

Doliu în lumea politică din Moldova. S-a stins din viaţă un fost ministru al Culturii

Actorul, regizorul și fostul ministru al Culturii între anii 1990 și 1994 în Republica Moldova, Ion Ungureanu, s-a stins din viață. Vestea tristă a fost anunțată de către regizorul Sergiu Prodan. Maestrul a decedat la spitalul Coltea din București la vârsta de 81 de ani.

„Vești triste de la București. Astăzi, la spitalul Coltea s-a stins din viață Ion Ungureanu. Ne-a părăsit unul din Pilonii Culturii Naționale, pe care-i mai aveam. Dumnezeu să te ierte, Învățătorule”, a scris pe pagina sa de Facebook regizorul din Republica Moldoa Sergiu Prodan, informează Agora.md.

„Maestrul Ion Ungureanu, Domnul Culturii noastre naționale, a plecat către cele veșnice. Regret profund și conștientizez golul irecuperabil pe care îl lasă în urma sa. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!”, a scris ministrul Culturii de la Chişinău, Monica Babuc.

Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din comuna Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova). A făcut studii de filologie la Institutul Pedagogic din Chișinău (1954-1955), apoi a studiat actoria la vestita Școală teatrală ”Boris Șciukin” din Moscova (1955-1960). Între anii 1963-1964 a mai urmat cursurile superioare de regie din capitala URSS.

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film". În decursul timpului, s-a impus ca un interpret care știe să îmbine firescul cu expresivitatea artistică. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din Când omul nu-i la locul lui (1958), Sfântul Petru din Se caută un paznic (1967) și cel din filmul Favoritul (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.

A fost distins cu Ordinul Republicii în anul 2012.




Mai multe articole despre:
0 regizor actor ministru al Culturii ion ungureanu