MENIU

Doi miniștri ai guvernului suedez demiși după scurgerea masivă de informații

Premierul suedez Stefan Löfven a anunţat joi înlocuirea din funcţii a miniştrilor responsabili pentru afaceri interne şi infrastructură, Anders Ygeman şi Anna Johansson, în urma unei moţiuni simple depuse de opoziţie contra a trei miniştri pe fondul scandalului legat de o scurgere de informaţii, transmite AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit site-ului de ştiri thelocal.se, Anna Johansson va fi înlocuită de Tomas Eneroth, în timp ce portofoliul afacerilor interne va fi preluat de ministrul justiţiei Morgan Johansson. Al treilea membru al guvernului vizat de moţiunea simplă, ministrul apărării Peter Hultqvist, îşi va păstra funcţia.

De asemenea, ar urma să fie creat din nou Ministerul pentru Imigraţie, condus de Heléne Fritzon, ceea ce înseamnă că acest domeniu nu va mai intra în aria de responsabilităţi a ministrului afacerilor interne.

Stefan Löfven a mai anunţat că ministrul sănătăţii Gabriel Wikström va renunţa la funcţie din motive medicale.

În argumentarea moţiunii simple înaintate de opoziţie, liderii acesteia au susţinut că miniştrii Peter Hultqvist, Anders Ygeman şi Anna Johansson 'şi-au neglijat responsabilităţile' atunci când o scurgere de informaţii din domeniul transporturilor a făcut ca o bază de date secrete să devină disponibilă pentru lucrători străini din IT.

Breşa de securitate, care ar putea duce la dezvăluirea identităţii unor agenţi secreţi, a fost creată prin decizia agenţiei naţionale de transport de a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015. Contractul a fost încheiat rapid, ocolindu-se anumite legi şi proceduri interne, a recunoscut noul director al agenţiei, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din România şi Cehia care nu erau autorizaţi din punct de vedere al securităţii.

Luni, şeful executivului suedez a declarat că în luna ianuarie a fost informat de un colaborator despre scurgerea de informaţii, deşi ministrul apărării Peter Hultqvist şi ministrul de interne Anders Ygeman ştiau încă din 2016, iar ministrul justiţiei Morgan Johansson chiar din 2015.

Mai multe articole despre:
Suedia