MENIU

Decizie radicală a Poloniei. Ce se întâmplă cu gazele rusești care ajungeau în Europa

Fără gaze rusești care tranzitează Polonia. Foto/Arhivă

Polonia a decis să rezilieze contractul de tranzit al gazelor rusești către Europa din cauza războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul Climei și Mediului din Polonia.

„Polonia denunță acordul interguvernamental privind gazul din 1993 privind Yamal. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat corectitudinea intenției guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom este un partener nesigur”, a declarat oficialul polonez. 

Kremlinul a considerat pripită decizia Poloniei de a rupe acordul privind gazoductul Yamal-Europa. După cum a menționat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, acest subiect trebuie analizat cu atenție în ceea ce privește tranzitul.

Potrivit acestuia, există rute alternative pentru aprovizionarea cu gaze, dar acum funcționează „foarte, foarte tensionat”. „Varșovia a luat o poziție pripită în ceea ce privește Rusia, așa că este dificil de prezis evoluția situației cu gazul”, a subliniat Peskov.

Pe 12 mai, ministrul Anna Moscova a anunțat că Polonia va putea face fără aprovizionarea inversă cu gaze din Germania prin conducta Yamal-Europa. Potrivit oficialului, la acel moment, depozitele de gaze poloneze erau pline în proporție de 85%. Ea a adăugat că republica va primi gaze naturale lichefiate până la sfârșitul anului 2022.

Rusia a impus blocaje companiei poloneze EuRoPol GAZ SA, proprietara tronsonului polonez al gazoductului Yamal-Europe. Persoanelor cu restricții li sa interzis orice tranzacție, plăți și operațiuni cu valori mobiliare, precum și intrarea în porturile rusești.

În aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către compania poloneză PGNiG. O decizie similară s-a luat și în ceea ce privește „Bulgargazul” bulgar. Ambele companii au refuzat să plătească gazul în cadrul noii scheme propuse de președintele rus Vladimir Putin.

Gazoductul Yamal-Europa cu o lungime de peste 2.000 km de la Torzhok la Frankfurt an der Oder a fost adus la capacitatea sa de proiectare de 33 de miliarde de metri cubi. m pe an - în 2006. Secțiunea poloneză are 683 km din partea liniară și cinci stații de compresoare.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident gaze polonia