MENIU

Decizia de ultimă oră a Turciei prinvind navele NATO care supraveghează refugiaţii

<p>Decizia de ultimă oră a Turciei prinvind navele NATO care supraveghează refugiaţii</p>

Navele NATO trimise în Marea Egee pentru a supraveghea rețelele de traficanți de migranți între Turcia și Grecia nu sunt încă desfășurate în apele teritoriale ale Turciei neavând autorizație din partea Ankarei, au declarat marți pentru AFP surse concordante.

În ciuda cererilor pentru desfășurare făcute de comandantul german al grupului maritim al NATO trimis în Marea Egee după adoptarea săptămâna trecută a mandatului operațiunii Alianței, din care face parte Turcia, "turcii au refuzat" în weekend ca navele să intre în apele lor teritoriale, a declarat o sursă diplomatică pentru France Presse. Această informație a fost confirmată de un alt diplomat, scrie Agerpres.

"Mandatul a clarificat lucrurile un pic, dar nu problema intrării în apele teritoriale turcești", a comentat această sursă.

Autoritățile turce au solicitat comandantului german, contraamiralul Jörg Klein, "să se ducă la Ankara pentru a stabili zona de desfășurare", a precizat sursa diplomatică.

"Acum se negociază între germani și turci", a adăugat ea, în timp ce flota NATO deja prezentă în Marea Egee este comandată de o navă germană.

Mai mult decât atât, în ciuda asigurărilor de la oficiali germani și greci în legătură cu acest subiect, se observă o "lipsă de entuziasm" din partea Turciei pentru a lua refugiații salvați de navele NATO în cadrul operațiunii, a remarcat această sursă.

Mai multe articole despre:
Turcia NATO imigranţi refugiaţi Marea Egee