MENIU

Cutremur devastator în Italia. 247 de morţi şi sute de răniţi! 5 români decedați

Cutremur devastator în Italia. Un oraş, distrus complet. Cel puţin 14 persoane au murit
twitter.com/FabrizioRomano
<p>Cutremur devastator &icirc;n Italia. Un oraş distrus &icirc;n c&acirc;teva secunde. Imagini apocaliptice</p>
<p>Cutremur devastator &icirc;n Italia. Un oraş distrus &icirc;n c&acirc;teva secunde. Imagini apocaliptice</p>
<p>Cutremur devastator &icirc;n Italia. Un oraş distrus &icirc;n c&acirc;teva secunde. Imagini apocaliptice</p>
<p>Cutremur devastator &icirc;n Italia. Un oraş distrus &icirc;n c&acirc;teva secunde. Imagini apocaliptice</p>
Cutremur devastator &icirc;n Italia. Un oraş distrus &icirc;n c&acirc;teva secunde. Imagini apocaliptice
Harta oraşelor afectate de cutremurul din Italia
<p>Amatrice</p>
<p>Amatrice</p>

Cutremur devastator în centrul Italiei. Bilanțul morţilor creşte de la oră la oră: 247 de persoane au murit și peste 300 au fost rănite. Serviciile de intervenție caută și la această oră oameni prinși sub dărâmături. De asemenea, MAE român a confirmat moartea a cinci cetăţeni români, alţi 11 fiind daţi dispăruţi.

UPDATE. În urma seismului din Italia şi-ar fi pierdut viaţa 10 români până în acest moment, iar numărul persoanelor dispărute nu este cunoscut încă din cauză că nu există date oficiale despre ele, susţine un reprezentant al diasporei, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe anunţă că au murit cinci români.

"În acest moment, neoficial se vorbeşte despre 10 români decedaţi în partea Rieti, nordul Lazio. În legătură cu persoanele dispărute, problema este că mulţi români sunt plecaţi în concediu în această perioadă. Apoi, foarte mulţi români din Italia lucrează la negru, ei nu există în nicio evidenţă, deci nu se ştie numărul lor", a declarat, pentru Mediafax, Radu Nicolae, secretarul sindicatului Unioni Italiana del Lavoro (UIL).

Oficial, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat cinci cetăţeni români morţi în urma seismului, potrivit ultimelor informaţii obţinute din Italia.

Consilierul local în Verbania (Italia), Adrian Chifu, a declarat pentru Mediafax că în oraşul Amatrice, localitatea cea mai apropiată de epicentru, locuiesc circa o sută de români.

"Sper că majoritatea erau în concedii în România şi să nu mai găsească alţi morţi. Până la urmă se confirmă cele cinci persoane decedate în urma cutremurului. (…) Sunt ultimele ore când pot fi salvate persoanele de sub dărâmături", susţine consilierul local.

Acesta a adăugat că ţine legătura în permanenţă cu comunitatea românilor din zonă şi cu Primăria Amatrice.

"Autorităţile române au intervenit aşa cum trebuie. Felicitări Ambasadei şi voluntarilor care încă dau o mână de ajutor autorităţilor italiene", a spus Chifu.

UPDATE. Alţi trei români au fost găsiţi morţi în Italia. Bilianţul ajunge la cinci români decedaţi. Alţi 11 sunt daţi dispăruţi

Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă întreaga asistență necesară în continuare.

UPDATE. Câteva secunde au transformat Amatrice şi Arquata del Tronto în două oraşe fantomă. O comparaţie a imaginilor Google maps cu fotografii făcute după seism arată puterea distructivă a cutremurului din Italia. 

UPDATE. Tulburător! O copilă de 10 ani, scoasă de sub dărâmături de echipaje de salvare după 17 ore

După mai mult de 17 ore de chin, o fetiţă de doar 10 ani a fost scoasă de echipele de salvare din Italia care caută încontinuu supravieţuitori ai cutremurului devastator din centrul Italiei.

Întrega intervenţie de salvare a fost filmată şi făcută publică de către publicaţia britanică Daily Mail. "Se aude ceva aici, dedesubt. E cineva acolo", se aude o voce. Având în vedere că până acum au murit cel puţin 247 de oameni, faptul că fetiţa a reuşit să supravieţuiască este o minune.

Cine este românca moartă sub dărâmături în Italia? Alți doi români răniți și opt dispăruți

Un pompier pe nume Danilo Dionisi, din Ascoli Piceno a declarat că "O copilă de 10 ani a fost scoasă de sub darâmături şi transportată de urgenţă la spital. Imaginile vorbesc de la sine, puteţi vedea cum arată oraşul acum", a spus el.

UPDATE - Bilanţul deceselor provocate de seismul din Italia a ajuns la 247, a anunţat joi dimineaţă Protecţia Civilă, precizând că este vorba de un număr provizoriu, relatează Associated Press.

Printre victime se numără foarte mulţi copii, iar sute de persoane au fost rănite. Peste 2.500 de oameni au rămas fără adăpost, în condiţiile în care localităţile Amatrice, Accumoli şi Pescara del Tronto au fost rase, practic, de pe faţa Pământului.

Imagini DEVASTATOARE din Italia. “Este ca în INFERNUL lui Dante”

Ei au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea în corturi, în timp ce temperatura în zonă a scăzut la 11 – 12 grade Celsius.

Circa 4.000 de membri ai echipelor de salvare şi voluntari au căutat supravieţuitori pe tot parcursul nopţii, în timp ce replicile seismice au continuat. În total, s-au înregistrat peste 300 în decurs de 24 de ore, provocând noi şi noi valuri de panică în rândul oamenilor.

UPDATE - Ministerul Afacerilor Externe anunţă, joi dimineaţă, decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. De asemenea, printre răniţi au fost identificate alte două persoane de cetăţenie română, în timp ce opt români sunt daţi dispăruţi.

De asemenea, MAE menţionează că au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale, astfel că numărul românilor răniţi în urma seismului din Italia a ajuns la 4.

Vrei să călătoreşte în străinătate? Iată HARTA ţărilor în care sunt posibile CUTREMURE devastatoare

Potrivit unor surse, cinci români, printre care şi un copil, şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului devastator din centrul Italiei. Ministerul român de Externe a anunţat însă că o singură persoană a murit, iar alte 11 sunt rănite sau date dispărute. Potrivit preotului român din zonă, două românce sunt rănite iar o altă femeie este căutată sub dărâmături. Localitățile cele mai afectate de cutremur, Accumoli și Amatrice, au o populație îmbătrânită, multe românce lucrând acolo ca îngrijitoare pentru bătrâni.

UPDATE: Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, 5 cetățeni români și-au pierdut viața în urma tragediei din Italia.

În acest moment, potrivit surselor citate, alți 5 români sunt dați dispăruți. MAE nu a confirmat, deocamdată, noile informații.

UPDATE: Presa italiană susține că printre persoanele date dispărute se numără o româncă în vârstă de 45 de ani și fiica acesteia în vârstă de 12 ani.

Printre românii dispăruţi în Italia se află o româncă în vârstă de 45 de ani, Aura Popa, şii fiica acesteia, Angela Aurora, în vârstă de 12 ani, scrie presa locală, precizând că şi soţul româncei, italianul Giacomo Dell’Otto, de 52 de ani, este de negăsit, scrie News.ro

Potrivit Latina Corriere, un portal de ştiri din regiunea Latina, cei trei locuiau la Sezze, în provinvia Lazio, şi se aflau în vacanţă la Amatrice, unde deţineau o casă.

UPDATE: Bilanțul tragic al seismelor din Italia se ridică la 120 de morți

Cutremurul devastator care a lovit miercuri dimineața centrul Italiei s-a soldat cu cel puțin 120 de morți și sute de răniți, a declarat la o conferință de presă premierul italian, Matteo Renzi, citat de AFP

UPDATE: Numărul persoanelor decedate în cutremurele din Italia a crescut la peste 80.

Bilanţul seismului care s-a produs miercuri în centrul Italiei a depăşit 80 de morţi, relatează La Repubblica.

Numărul răniţilor nu este clar deocamdată, iar estimările variază între circa o sută şi câteva sute. Aproximativ 150 de oameni sunt daţi încă dispăruţi.

UPDATE: MAE confirmă decesul unui român în urma cutremurelor din Italia și informează că mai există doi cetățeni ai României răniți și alți 9 dați dispăruți

"Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret decesul unui cetățean român în urma cutremurului care a afectat, în cursul nopții, regiunea centrală a Italiei. Misiunea diplomatică la Roma va asigura întreaga asistență consulară necesară în acest caz", se arată în comunicatul remis de MAE.

Totodată, se menționează că, până în prezent, două persoane de cetățenie română au fost identificate printre răniţi și se află internate pentru îngrijiri medicale. De asemenea, un număr de 9 cetățeni români rezidenți în zona sinistrată au fost dați dispăruți de către aparținători.M

"Misiunea diplomatică română menține legătura permanentă cu autoritățile italiene competente și întreprinde demersuri pe toate canalele disponibile, inclusiv prin cele 2 echipe consulare mobile (Ambasada României la Roma și de la Consulatul General al României la Bologna), care se află la fața locului şi acționează coordonat în vederea obținerii de informații cu privire la existența altor cetățeni români, afectați de seism", mai susține Ministerul Afacerilor Externe în comunicat.

MAE reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56,  Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 și (0039)  051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

UPDATE: Potrivit Realitatea TV, un român ar fi decedat în urma cutremurelor devastatoare din Italia, iar alți doi ar fi răniți.

UPDATE: Potrivit postului de televiziune RAI News, cele mai multe decese, cel puţin 35, s-au înregistrat la Amatrice, iar alte 11 - la Accumoli.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Extene a precizat, miercuri, că acordă asistenţă consulară unor cetăţeni români aflaţi în zona afectată de cutremurul din Italia şi rudelor, în urma a patru apeluri telefonice prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate.

"Precizăm că Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate, (activ 24h/24h), a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetăţeni români aflaţi în zona afectată şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens', potrivit unui comunicat de presă emis de MAE, citat de Mediafax.

De asemenea, apelurile către Ambasada României în Italia şi către Consulatul de la Bologna sunt redirecţionate la Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate în regim de permanenţă, potrivit sursei citate.

Echipa mobilă a Consulatului de la Bologna este aflată deja pe teren, iar cea a Ambasadei de la Roma este în drum spre zona afectată şi menţin legătura constantă cu autorităţile italiene pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

UPDATE. Uniunea Europeană şi Germania au oferit ajutor Italiei după cutremurul de azi dimineaţă

Uniunea Europeană şi Germania şi-au oferit ajutorul Italiei după cutremurul de miercuri dimineaţă, soldat cu cel puţin 38 de morţi şi peste 150 de persoane dispărute.

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat profund îndurerat de seismul care a afectat centrul Italiei miercuri dimineaţă.

„În numele Comisiei Europene şi al meu personal, vă rog să acceptaţi sincerele mele condoleanţe. Suntem, ca întotdeauna, solidari cu poporul italian şi pregătiţi să ajutăm în orice fel putem”, i-a scris Juncker premierului Matteo Renzi.

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe şi întreaga sa compasiune familiilor victimelor afectate de puternicul seismul puternic produs pe teritoriul Italiei şi exprimă întreaga sa solidaritate cu poporul italian.

MAE, prin intermediul misiunii diplomatice la Roma şi al oficiului consular la Bologna, continuă demersurile în vederea acordării asistenţei şi protecţiei consulare. În acest sens, echipa mobilă a Consulatului General al României la Bologna, aflată deja pe teren, şi cea a Ambasadei de la Roma, în drum spre zona afectată, menţin legătura constantă cu autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

Conform informațiilor disponibile, până la acest moment, printre victime nu se află cetăţeni români.

Totodată, menţionăm că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă din Centrala MAE este pregătită să se deplaseze în Italia, în cazul în care situaţia o va impune.

Precizăm că Ministerul român al Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate, (activ 24h/24h), a preluat 4 apeluri telefonice din partea unor cetățeni români aflaţi în zona afectată şi din partea rudelor acestora şi acordă asistenţa consulară de specialitate, prin efectuarea tuturor demersurilor necesare în acest sens.
Reamintim faptul că MAE a pus la dispoziţia cetățenilor români afectaţi următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

UPDATE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că îşi exprimă solidaritatea cu poporul italian. Acesta a mai spus că instituţia este pregătite să ofere ajutor Italiei.

UPDATE. Printre răniții din cutremurul produs în Italia în această dimineață s-ar afla și doi români, potrivit unei românce stabilite în Italia, în orașul Arezzo, situat la 80 de kilometri de epicentru. Aurelia Ceoromila a afirmat, la Digi24, că deține această informație de la Serviciul Civil Național din Italia și că cei doi români, soț și soție, ar fi suferit răni minore.

UPDATE. Premierul italian Matteo Renzi şi-a anulat vizita programată la Paris.

UPDATE. Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț oficial: 38 de morți. În continuarea sunt zeci de oameni prinși sub dărâmături. În plus, 150 de persoane sunt date dispărute

UPDATE. Serviciul de Protecție Civilă din Italia a oferit primul bilanț oficial: 37 de morți.

UPDATE. Presa italiană informează că sunt 22 de persoane decedate. Însă este probabil ca bilanțul victimelor să crească, întrucât operațiunile de salvare și căutările de victime continuă.

CUTREMUR ITALIA. Noi imagini după cutremur. Totul s-a distrus în mai puţin de 30 de secunde

UPDATE. Cel puţin 21 de morţi şi 100 de persoane rănite, în urma cutremurului de azi dimineaţă din Italia, transmite presa italiană.

UPDATE. Un cuplu în vârstă a murit în Arquata del Tronto, o stațiune montană din regiunea Marche, la aproximativ 20 de kilometri de epicentru.

Spitalul din Amatrice a fost evacuat, iar cei 15 pacienți au fost mutați în stradă. Persoanele rănite de cutremur au fost preluate de spital.

UPDATE. Un român din Italia a spus, la Realitatea TV, că este îngrijorat pentru românii care locuiesc în zona în care a avut cutremurul de azi dimineaţă.

"Locuiesc chiar lângă Roma şi sunt îngrijorat pentru ce se întâmplă. În zona respectivă locuiesc aproximativ 8.000 de persoane", a afirmat acesta.

România, lovită ieri de 5 cutremure. Să ne aşteptăm la ce e mai rău? Avertismentul autorităţilor

Conform lui, în zona în care a avut loc cutremurul locuiesc şi mulţi români. "Ne este teamă pentru conaţionalii noştri, să nu fie victime. Comunitatea românescă a încercat să facă demersuri. Oraşul este însă izolat, nu se poate intra. Nici reţelele de telefonie nu funcţionează", a precizat românul din Italia.

"E o teroare generală la Roma. Oamenii nu sunt obişnuiţi, la Roma nu s-au mai simţit niciodată cutremure", a explicat acesta.

UPDATE. Geofizicianul Mihail Diaconescu a afirmat, la Realitatea TV, că zona în care a avut loc cutremurul de astăzi din Italia este o zonă seismică foarte activă.

"S-au înregistrat peste 70 de replici cu magnitudini mai mari de 2. Probabil vor mai fi şi altele", a explicat aceste.

UPDATE: Cel puţin 14 persoane au murit în urma cutremurului din această dimineaţă din Italia. De asemenea, mai multe persoane sunt prinse sub dărămături.

Unele publicaţii italiene au anunţat că cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa în seismul cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, care a zguduit miercuri dimineaţă localitatea Amatrice, situată în zona centrală a peninsulei italiene. Informaţiile cu privire la numărul victimelor nu sunt clare, presa italiană vorbeşte 10-14 morţi, în vreme ce autorităţile au confirmat doar şase decese.

UPDATE: CUTREMUR ITALIA. Anunţul de ultimă oră făcut de MAE

 Conform Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), Ambasada României la Roma s-a autosesizat în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.<

CUTREMUR ITALIA. Anunţul de ultimă oră făcut de MAE pentru românii din Italia

De asemenea, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative a fost mobilizat şi Consulatul General al României la Bologna. În acest sens, o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă.

Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că se află legătură permanentă cu autorităţile locale şi este pregătit să acorde asistenţa consulară.

De asemenea, Ministerul informează că românii afectaţi de cutremur pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

UPDATE. Facebook a activat funcția SafetyCheck pentru ca cei care se află în zona afectată de cutremur să-i anunțe pe apropiați, prin intermediul rețelei de socializare, că nu sunt răniţi.

UPDATE. Autoritățile italiene au anunțat că s-au dărâmat clădiri în trei provincii, însă situația cea mai gravă este în Amatrice.

UPDATE. Declaraţia terifiantă a unei românce din Italia

"A început să tremure casa, să cadă făianţa", a spus o româncă stabilită în Italia, la REALITATEA TV. Aceasta a mai afirmat că a luat contact cu mai mulţi români şi că din fericire nu sunt victime momentam.

CUTREMUR ITALIA. Declaraţia terifiantă a unei românce din Italia: "Am auzit păsările..."

UPDATE. Seismul a cauzat daune serioase în mai multe oraşe şi comune italiene, însă se pare că nu a lovit zone intens populate.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Italia a anunţat că mai multe elicoptere vor fi trimise la primele ore ale dimineţii pentru a evalua daunele produse de seism.

Agenţia pentru Protecţie Civilă a anunţat că seismul a fost grav şi există relatări cu privire la daunele provocate.

UPDATE. Alte 17 replici s-au înregistrat după cutremurul din Italia, de azi dimineaţă.

Harta oraşelor în care s-a simţiti cutremurul din Italia:

UPDATE. "A fost atât de puternic...patul meu se mişca de-a lungul camerei, cu noi în el", a spus o femeie.

USGS estimează că pagubele acestui cutremur din Italia vor fi ridicate. De asemenea, se aşteapta ca numărul morţilor să crească.

UPDATE. Cutremur a durat în jur de 20-30 de secunde, a afirmat o persoană. După aceea au urmat mai multe replici.

Sursa foto: twitter.com/FabrizioRomano

UPDATE. Primarul din Accumoli a afirmat că un număr mare de clădiri au fost distruse. "Patru persoane sunt sub dărămături...nu există niciun semn de viaţă", a spus acesta adăugând că este vorba de o familie: 2 părinţi şi 2 copii.

 

Cutremur devastator în Italia. Un oraş distrus în câteva secunde. Imagini apocaliptice

RAI UNO transmite că poliţia a anunţat că alte două persoane sunt decedate, lângă localitatea Pescara del Tronto.

UPDATE. Cel puţin 6 persoane au murit, în urma cutremurul din Italia, conform Reuters.

Cele mai grav lovite oraşe de cutremurul de azi dimineaţă din Italia sunt Accumoli, Amatrice, Posta şi Arquata del Tronto, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor pentru Reuters.

La o oră după cutremurul de 6,2 grade, regiunea a mai fost lovită de un seism, de 5,5 grade.

UPDATE. Conform informaţiilor din presa italiană, momentan nu sunt raportate victime, însă oamenii sunt blocaţi sunt dărămături

Agenţia de Protecţie Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind ”sever”.

Iniţial, cutremurul ar fi avut magnitudinea de 6,4 grade. Acesta a fost urmat de o serie de replici, notează La Repubblica.

Autorităţile italiene au anunţat că localitatea Amatrice a fost puternic zguduită, miercuri dimineaţă, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Momentan nu există informaţii cu privire la numărul persoanelor rănite, informează Reuters.

Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături... A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi.

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor. Amatrice este o comună în Provincia Rieti, Lazio din Italia. În 2011 avea o populație de 2.685 de locuitori.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L'Aquila, situată la doar 50 de kilometri de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 302 morţi şi peste 1.500 de răniţi, fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.