MENIU

"Cutremur informatic" în Japonia! S-au furat sute de mii de date personale

Sistemul de pensii al Japoniei a fost atacat, luni, de piraţi informatici care şi-au însuşit peste 1,25 milioane de date personale, au anunţat autorităţile nipone într-o declaraţie care a amintit de uriaşul scandal care a dus la demisia primului cabinet al premierului Shinzo Abe.

Calculatoarele de la "Japan Pension Service" au fost accesate ilegal prin intermediul unui virus informatic transmis prin email, a anunţat preşedintele fondului de pensii, Toichiro Mizushima, într-o conferinţă de presă.

Mizushima şi-a cerut scuze pentru această scurgere de informaţii, care conţin numele persoanelor asigurate, numerele de identificare ale acestora, datele de naştere şi adresele asiguraţilor. Numerele conturilor afectate vor fi modificate și s-a decis ca măsurile de securitate informatică să fie consolidate, în urma unei anchete interne. În prezent se analizează cauza acestei vulnerabilităţi pentru a preveni un viitor atac asupra sistemului, a declarat Mizushima.

Cu toate acestea, sistemul central care conține informații financiare și istoricul profesional al pensionarilor nu a fost afectat. Computerele au fost izolate și accesul la internet a fost tăiat ca măsura de precauție, au mai indicat autoritățile nipone.

Indignarea publică provocată de păstrarea în condiţii improprii a informaţiilor cu privire la plăţile către fondul de pensii (ceea ce a condus la pierderea a milioane de plăţi efectuate) a fost unul dintre factorii determinanţi ai înfrângerii catastrofale suferite de partidul Liberal-Democratic al premierului Shinzo Abe, în alegerile din 2007 pentru Camera Superioară a Parlamentului nipon.

Abe, al cărui prim Cabinet mai pierduse câţiva miniştri din cauza altor scandaluri şi gafe (unul dintre membrii guvernului s-a sinucis!) a demisionat în septembrie 2007 după ce s-a confruntat cu un blocaj parlamentar.