MENIU

Cutremur în Japonia. Seismul a lărgit linia de coastă cu 175 de metri: "Apa mării aproape că a dispărut în unele porturi" - STUDIU

Cutremur în Japonia. Seismul a lărgit linia de coastă cu 175 de metri / Profimedia

Cutremurul cu magnitudinea 7,5 care a devastat peninsula japoneză Noto, pe 1 ianuarie, a lărgit linia de coastă cu 175 de metri, informează NHK World Japan. "Apa mării aproape că a dispărut în unele porturi de pe coasta de nord a peninsulei", mai scrie presa japoneză.

Cercetătorii au analizat deplasarea solului cauzată de dezastrul natural cu ajutorul fotografiilor făcute din aer, potrivit agenției AFP preluată de News.ro.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători condusă de un profesor de la Facultatea de Studii Avansate a Universităţii din Hiroshima, a analizat deplasarea solului cauzată de cutremur şi efectul tsunamiului.

"Studiul a cuprins aproximativ cincizeci de kilometri de coastă în partea de nord-est a peninsulei", relatează presa. "Cercetătorii susţin că suprafaţa de teren s-a extins cu un total de 2,4 kilometri pătraţi. Apa mării aproape că a dispărut în unele porturi de pe coasta de nord a peninsulei", mai scrie presa japoneză.

Remintim că Japonia a fost lovită de 200 de cutremure, cel mai puternic dintre ele având o magnitudine de 7,5.

S-au înregistrat replici cu magnitudinea peste 5.