MENIU

Cutremur în Brazilia. Ex-președintele Lula da Silva strânge 25 de ani în închisoare pentru corupție

Luiz Inacio Lula da Silva

Fostul preşedinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care fusese arestat în luna aprilie, a fost condamnat miercuri la condamnat în cadrul altui dosar, a anunţat miercuri un tribunal brazilian, relatează cotidianul spaniol El Mundo, citat de Mediafax.

Fostul preşedinte de stânga al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie, a fost condamnat miercuri la 12 ani şi 11 luni de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani în cadrul altui dosar, a anunţat un tribunal.

Lula, fost președinte între 2003 şi 2010, ispăşeşte la Curitiba (sud) o pedeapsă de 12 ani şi o lună de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.

Un specialist în drept penal a confirmat pentru AFP că aceste două sentințe pot fi cumulate, din moment ce nu totalizează 30 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Brazilia.

Instanța a considerat că Lula a beneficiat de lucrări finanţate de două grupuri de construcţii la o proprietare din localitatea Atibaia, în statul Sao Paulo.

Judecătoarea a confirmat versiunea procuraturii, care a susţinut că societăţile OAS şi Odebrecht au făcut lucrări de renovare la casă la cererea lui Lula şi a soţiei sale, în valoare de un milion de reali (aproape 240.000 de euro).

În schimb, fostul preşedinte ar fi intervenit în compania petrolieră Petrobras pentru a menţine managerii care au semnat contractele de milioane şi ilegale cu acestea şi alte companii de construcţii.

Lula şi avocaţii săi au susţinut întotdeauna că această proprietate nu este a lor, ci a unui prieten, Fernando Bittar, care l-a împrumutat din când în când.

Fiind o hotărâre în primă instanţă, fostul preşedinte poate face apel.

Mai multe articole despre:
corupţie Brazilia Lula da Silva