MENIU

Curtea Penală Internațională a început să investigheze distrugerea barajului din Ucraina

Curtea Penală Internațională a început să învestigheze distrugerea barajului de la Kahovka, a anuțat liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit autorităţilor de la Kiev, forţele de ocupaţie ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul pentru a îngreuna contraofensiva ucraineană. 

"Este foarte important că reprezentanţii instanţei internaţionale au văzut cu proprii lor ochi consecinţele acestui act de terorism rusesc şi au auzit personal că terorismul rusesc continuă", a afirmat Zelenski într-un discurs video, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski citat de EFE și Agerpres.

 

Ucraina va contribui "pe cât de mult posibil" la o anchetă independentă şi obiectivă, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că organismele de aplicare a legii şi alte instituţii ale statului "sunt implicate la maximum în acest proces".

 

Reprezentanţi ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) au vizitat săptămâna trecută regiunea Herson (din sudul Ucrainei) pentru a începe o anchetă asupra exploziei de la centrala hidroelectrică Kahovka şi a barajului adiacent de pe teritoriul regiunii ucrainene ocupate în cea mai mare parte de Rusia.

 

Potrivit autorităţilor ucrainene, forţele de ocupaţie ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică şi barajul cu explozibili pentru a provoca o inundaţie care să împiedice un posibil avans al trupelor ucrainene în cursul contraofensivei pe care au început-o în ultimele zile. Sub ape se află zeci de localităţi din regiunile Herson, Mikolaiv, Dnipropetrovsk şi Zaporojie, în sudul Ucrainei.

 

Conform situaţiei din data de 11 iunie, 35 de persoane, între care mai mulţi copii, erau date dispărute, iar peste 2.700 de persoane au fost evacuate, potrivit RBC.ua.

 

Între timp, forţele ruse au aruncat în aer un alt baraj, de data aceasta în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, tot pentru a îngreuna contraofensiva ucraineană.