MENIU

Cum se pot încălzi oamenii cu consum redus de energie: traiul la 15 grade in locuințe - care este SOLUȚIA

Căldură

Odată cu explozia prețurilor la energie, cercetătorii belgieni au efectuat un studiu pentru a afla cum rezistă corpul omului într-o încăpere în care sunt 15 grade. Aceștia, timp de trei ani, au căutat și pus în aplicare soluții alternative care permit încălzirea cu mai puțină energie, deci și cu mai puțini bani. Unul dintre rezultate arată că hainele termice sunt o soluție ca organismul să fie confortabil la această temperatură. Proiectul poartă numele SlowHeat, adică încălzire lentă. 

Pentru al treilea an consecutiv, un inginer belgian aplică în locuinţa proprie principiile proiectului SlowHeat-încălzire lentă. El a fost atât cercetător cât şi cobai. Inginerul a explicat în detaliu cum se poate încălzi un om fără să consume prea multă energie electrică. Sfaturile sale sunt purtatul hainelor termice și folosirea panourilor radiante cu consum redus. Astfel, este încălzit corpul, nu spațiul.

❄️Chauffer le corps et non la pièce : c'est l'idée avancée par des chercheurs belges, qui ont lancé une expérience baptisée "SlowHeat". Une trentaine de participants a vécu sans chauffage central en utilisant des alternatives #AFP #AFPTV⤵️ pic.twitter.com/SFdVzG3WWG

— Agence France-Presse (@afpfr) December 27, 2022

"Există soluții de rezervă, odată ce ne-am găsit pragul de confort, care ne permit să ne încălzim local în timp ce consumăm mult mai puțină energie decât cu încălzirea centrală", afirmă Amelie Anciaux, sociolog.

"Ideea este că birourile sunt uneori relativ goale aici. Singurul birou ocupat este al meu și să vin să încălzesc toată camera asta mare doar pentru mine. Uneori nu prea are sens și se consumă multă energie. Deci putem să încălzim doar persoana, corpul meu în acest caz, sau să facem o mică bulă de căldură la nivelul biroului", a declarat Denis de Grave, inițiatorul proiectului.

Din acest proiect fac parte patru cercetători şi circa 20 de studenți. Aceștia recunosc că proiectul lor nu este o soluţie-miracol care se aplică în orice situație, însă scopul este acela de a păstra un nivel de confort și, în același timp, de a reduce consumul de energie și de a avea facturi mai mici la curent. 

Mai multe articole despre:
experiment temperatura casa grade locuinta