MENIU

Cum își folosește Putin tacticile de fost ofițer KGB în războiul din Ucraina - ce ascund spionii ruși?

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Perioada în care actualul președinte rus Vladimir Putin a fost ofițer KGB explică viziunea sa despre lume și concepția brutală despre război, potrivit dezvăluirilor unor foști spioni.

Un fost agent KGB a explicat pentru Insider cum formarea lui Putin ca spion l-a învățat în principal „cum să mintă”. Un ofițer CIA de carieră crede la rândul său că tacticile nemiloase la care apelează Putin în războiul său în Ucraina fac parte din mentalitatea sa de ofițer KGB.

Vladimir Putin a alarmat întreaga lume după ce a declanșat cel mai mare război în Europa de la Al Doilea Război Mondial, a provocat o criză energetică globală și apoi a redeșteptat temerile unui război nuclear.

Trecutul său ca ofițer KGB de nivel mediu detașat în Germania de Est, la Dresda, ar putea oferi unele indicii despre următoarele mișcări ale lui Putin. O perioadă aparent liniștită și lipsită de evenimente, departe de adevăratul centru de spionaj de la Berlin potrivit versiunii oficiale, a fost totuși esențială în formarea mentalității sale.

„Istoricul lui Putin în KGB ne spune multe despre cum gândește și cum vede războiul. El este o creație a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizație teroristă", a declarat pentru Insider John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat Rusia. „Totul avea legătură cu menținerea conducerii la putere cu orice preț. A sugrumat orice opoziție internă față de Partidul [Comunist] și a folosit subversiunea în străinătate".

De la războaiele din Cecenia la operațiunile din Siria și războiul în Ucraina, Putin a aplicat metode brutale de devastare a orașelor, a ordonat distrugerea infrastructurii vitale, țintirea civililor, în timp ce armata și comandanții săi au comis o gamă largă de crime de război – de la răpiri, tortură, la viol și execuții sumare. Strategia de la baza lor este frângerea voinței ucrainenilor și forțarea lor să capituleze și să cedeze guvernării Rusiei.

Sipher, cu o experiență de 30 de ani în KGB, spune că serviciile secrete ale Moscovei s-au specializat în dezinformare, sabotaj, inducere în eroare, provocare și asasinate; și Putin a apelat în cei 20 de ani la putere la aceleași atacuri asimetrice specifice grupărilor teroriste care, neavând posibilitatea unei lupte directe, „caută să exploateze slăbiciunile și țintele ușoare”.

Cum să minți

Jack Barsky, ex-agent KGB infiltrat în SUA în perioada Războiului Rece, a explicat ce se aștepta de la un angajat al KGB – să fie în slujba statului, să execute ordine – doar că Putin a fost capabil să se ridice deasupra acestor îndatoriri și să ajungă la conducerea Rusiei.

Cei ce aspirau să facă parte din KGB nu o făceau doar din rațiuni de carieră, ci și din patriotism, ceea ce a rămas valabil și pentru Putin, care se consideră un mare patriot, spune Barsky, un fost agent KGB expus drept spion în SUA și care ulterior a colaborat cu FBI, citat de adevarul.ro.

Despre perioada în care Putin a fost detașat la Dresda (1985-1990) se cunosc puține detalii – de pildă, se presupune că Putin colabora cu poliția secretă Stasi, în Germania de Est, favorabilă URSS, și probabil se ocupa de recrutări.

Asta spune și Barsky, care a fost recrutat de KGB pe când era în student. De asemenea, în cartea lor, „Mr. Putin”, Fiona Hill și Clifford Gaddy avansează ideea că probabil Putin a călătorit uneori și în Germania de Vest ca agent sub acoperire, tot în scopul de a face recrutări.

Putin își formase o rețea „grozavă” de agenți KGB care ulterior l-a ajutat să ajungă la putere „pentru că ei știau cum funcționează lumea de tip capitalist”.

Sfârșitul detașării sale la Dresda a coincis cu căderea URSS și un episod din acea perioadă este revelator pentru abilitățile lui Putin: o mulțime de protestatari se adunase în fața clădirii unde se afla biroul său, pentru a-i vâna pe membri Stasi.

„Când l-au întrebat furioși cine este, Putin le-a răspuns că este traducător. A mințit să scape din necaz”, au scris Hill și Gaddy.

Mai multe articole despre:
vladimir putin kgb tehnici kgb