MENIU

Cum încearcă Putin să-i atragă pe ucraineni de partea sa. Locuitorilor din Donbass li se va permite trei ani să nu-și plătească datoriile

Foto arhivă Profimedia

Rusia încearcă alte metode de a-i atrage de partea sa pe ucrainenii nehotărâți. Așa că, locuitorilor din Donbass li se va permite trei ani să nu-și plătească datoriile.

Guvernul rus a decis să interzică colectarea datoriilor de la rezidenții din regiunile anexate ale Ucrainei până la 1 ianuarie 2026.

Un astfel de amendament este cuprins într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, scrie RBC, citând un document și o sursă care i-a confirmat autenticitatea. Departamentul a confirmat că au pregătit proiectul de lege relevant împreună cu „autoritățile statului interesate”.

„Proiectul de lege propune instituirea unei interdicții privind implementarea activităților de returnare a datoriilor restante ale persoanelor fizice pe teritoriile acestor entități”, se arată în nota explicativă a documentului.

Moratoriul va afecta datoria persoanelor fizice față de bănci și organizații de microfinanțare, dar nu se va aplica datoriilor către persoane fizice, datoriilor pentru locuințe și servicii comunale și împrumuturilor pentru afaceri.

„Până la 1 ianuarie 2026, există o perioadă de tranziție în care urmează să fie soluționate problemele integrării noilor entități în sistemele economice, financiare, de credit și juridice ale Federației Ruse, în sistemul autorităților de stat ale Federației Ruse, ” a explicat un reprezentant al Ministerului Justiției despre apariția inițiativei.

Documentul a trecut deja procedura de aprobare cu Ministerul Finanțelor, Serviciul Executorilor Judecătorești Federale și Departamentul Juridic de Stat al Președintelui Rusiei. A fost depusă guvernului.

Interdicția de colectare a datoriilor ar putea crea dificultăți semnificative băncilor din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, spune Elman Mekhtiyev, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Colectare (NAPCA). Un astfel de moratoriu lung va reduce semnificativ activitatea organizațiilor financiare, ținând cont de dificultățile de returnare a plăților restante, confirmă Ekaterina Avdeeva, șefa centrului de experți pentru politica penală și aplicarea actelor judiciare ale Business Russia.

Cu toate acestea, interdicția nu va afecta agențiile de colectare. „Timpul mediu pentru ca un creditor să ajungă la maturitate pentru a lucra cu recuperatori profesioniști de datorii în orice teritoriu nou este de exact trei ani”, a explicat Mehdiyev.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 30 septembrie anul trecut anexarea a patru regiuni ale Ucrainei. Înainte de anexare, autoritățile ruse au organizat referendumuri în teritoriile ocupate în timpul războiului, pe care ONU le-a numit nelegitime. După anexare, Rusia a părăsit cel mai mare centru regional pe care a reușit să-l captureze încă de la începutul invaziei la scară largă - Herson.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina razboi putin datorii donbass